Κεντρική Ευρώπη > Βερολίνο > Ναός της Μνήμης του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου

Ναός της Μνήμης του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Βερολίνο

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Η Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Βερολίνου. O κατεστραμμένος αυτός πύργος είναι ένα σύμβολο της αποφασιστικότητας του Βερολίνου για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά τον πόλεμο και μια διαρκής υπενθύμιση της καταστροφής του πολέμου.

Η εκκλησία βρίσκεται στο Breitscheidplatz, το κέντρο του πρώην Δυτικού Βερολίνου. Εξακολουθεί να είναι το εμπορικό κέντρο του Βερολίνου, με τον εμπορικό δρόμο Ku'damm και το Europa Center σε κοντινή απόσταση.

Χτίστηκε μεταξύ 1891 και 1895 από τον Κάιζερ Γουλιέλμο Β΄ (Kaiser Wilhelm II) και έγινε προς τιμή του παππού του, Κάιζερ Γουλιέλμου Α΄ (Kaiser Wilhelm I). Αποτελούσε το σύμβολο της ενότητας της Πρωσίας. Σχεδιάστηκε από το Γερμανό αρχιτέκτονα Franz Schwechten σε νέο-ρομανικό ρυθμό. Το κτίριο ήταν ασυνήθιστα στολισμένο για προτεσταντική εκκλησία. Στη διακόσμηση υπήρχε και ένα μεγάλο ψηφιδωτό που απεικονίζει την ιστορία της Πρωσίας.

Τη νύχτα της 18 Νοεμβρίου του 1943 η εκκλησία κάηκε αφού χτυπήθηκε από μια συμμαχική βόμβα. Οι ντόπιοι υπερασπίστηκαν τα ερείπια από κατεδάφιση το 1950 και το 1961 μία νέα, οκταγωνική εκκλησία σχεδιάστηκε από τον Egon Eiermann και χτίστηκε παράλληλα με τον υφιστάμενο πύργο. Η νέα εκκλησία είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα με μπλε γυάλινα τούβλα.

Ένας ανεξάρτητο εξαγωνικό κωδωνοστάσιο κατασκευάστηκε στη θέση του πρώην κύριου ναού. Μέσα στο υπόλοιπο του δυτικού πύργου του κατεστραμμένου ναού είναι Gedenkhalle ή αίθουσα μνήμης. Εκεί βρίσκονται τα έγγραφα με την ιστορία της εκκλησίας και εμπεριέχονται πολλά από τα πρωτότυπα αντικείμενα της εκκλησίας, καθώς και φωτογραφίες πριν και μετά τον βομβαρδισμό.

Πρόσβαση

Οι κοντινότεροι σταθμοί είναι οι Kurfürstendamm (U1, U9) και Zoologischer Garten (U2, U9).

εικόνα του χρήστη martajohn

martajohn

Δυστυχώς εδώ και 2 χρόνια λόγω έργων αποκατάστασης την έχουν καλύψει και δεν μπορείς να τη δεις εξωτερικά...κρίμα

http://berlinerstories.blogspot.de/

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας