Κεντρική Ευρώπη > Ζυρίχη > Λέσχες ιστορικών συντεχνιών

Λέσχες ιστορικών συντεχνιών Ζυρίχη

Zünfte of Zürich

H Ζυρίχη είναι γνωστή για το θεσμό των συντεχνιών. Το 1336 συντελέστηκε η επανάσταση των συντεχνιών υπό τον Rudolf Brun ο οποίος μετέπειτα υπήρξε ο πρώτος ανεξάρτητα εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης. Ο θεσμός τω συντεχνιών περιλάμβανε 14 οργανωμένες συντεχνίες επαγγελματιών, τεχνιτών αλλά και κάποιων κοινωνικών ομάδων (π.χ. των ευγενών). Οι λέσχες των συντεχνιών στεγάζονταν σε συγκεκριμένα κεντρικά κτίρια της πόλης και παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο κοινό. Μερικές από τις πιο γνωστές συντεχνίες είναι αυτές των εμπόρων κλωστοϋφαντουργίας και μπαχαρικών, των οινοποιών και ζωγράφων, των χρυσοχόων των σιδεράδων και των ωρολογοποιών, των αρτοποιών και μυλωνάδων, των ψαράδων, των ραφτών, των ξυλουργών, των ναυτών και των οικοδόμων. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα εμφανίστηκαν και νέες πιο εξειδικευμένες συντεχνίες και ο θεσμός ενισχύει την κοινωνικοπολιτική του υπόσταση αφού δημιουργεί φατρίες που πιέζουν τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Σήμερα τα κτίρια που στέγαζαν τις παλιές συντεχνίες έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, καφέ, μπυραρίες κέντρα συναθροίσεων και εκδηλώσεων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχετε μια πληθώρα επιλογών ως αναφορά την γνωριμία σας με τις γεύσεις αλλά και τις συνήθειες διασκέδασης των Ελβετών. Ταυτόχρονα μπορείτε να περιηγηθείτε στις εγκαταστάσεις των κτιρίων και να δείτε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν κάποιους αιώνες πριν.

Πρόσβαση

Είναι διάσπαρτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και δε θα δυσκολευτείτε να τα βρείτε διότι συνήθως βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους.

crazymech

Ανθρωποκεντρική τέχνη Αγάπη, πόνος και θάνατος, μοναξιά, πάθος και λύπη: το έργο του Edvard Munch εξαντλείται γύρω από τις θεμελιώδεις έννοιες και τα συναισθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Νορβηγός δημιουργός, πρόδρομος του εξπρεσιονισμού, επηρέασε τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών με την επιλογή των θεμάτων του και τον τολμηρό τρόπο που τα απέδωσε. Η έκθεση «Edvard Munch. 150 Master Prints» περιλαμβάνει πολλά από τα διάσημα θέματά του, από τις πρώτες ξηροτυπίες έως την τελευταία του λιθογραφία. Διάρκεια : έως 12 Ιανουαρίου 2014, www.kunsthaus.ch

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας