Κολοσσαίο Ρώμη

Colosseum

Το Κολοσσαίο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αρχικά γνωστό ως το Αμφιθέατρο του Φλαβιανού, το Κολοσσαίο ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της εποχής. Μπορεί η θεόρατη δομή του να έχει περιέλθει σε ερείπια στις μέρες μας αλλά ακόμη παραμένει ένα επιβλητικό και όμορφο θέαμα.

Ο Αυτοκράτορας Βεσπασιανός, ιδρυτής της δυναστείας Φλαβιανών, άρχισε την κατασκευή του Κολοσσαίου το 72 μ.Χ. και το οποίο ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., ένα χρόνο μετά το θάνατο Βεσπασιανού. Στην τοποθεσία που αποφασίστηκε να χτιστεί το Κολοσσαίο υπήρχε μια τεχνητή λίμνη και ένα μέρος του τεράστιου πάρκου του Νέρωνα στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης η Χρυσή Πύλη (Domus Aurea) και το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (ο κολοσσός) που έδωσε στην γιγαντιαία αρένα το σημερινό της όνομα.

Οι διαστάσεις του κτίσματος είναι εκπληκτικές και φτάνουν τα 188 μέτρα με 156 μέτρα και φθάνοντας σε ύψος άνω των 48 μέτρων. Το Κολοσσαίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 55.000 θεατές που θα εισέρχονταν στο κτίριο μέσω των 80 εισόδων. Είχε τέσσερις ορόφους με τον τελευταίο όροφο να διαθέτει καθίσματα για τις κατώτερες τάξεις και τις γυναίκες. Η χαμηλότερος όροφος ήταν η εξέδρα των επισήμων της εποχής και είχε θέσεις μόνο για τους επιφανείς πολίτες. Κάτω από το έδαφος υπήρχαν δωμάτια με μηχανικές συσκευές και τα κλουβιά που περιείχαν τα άγρια ζώα. Οι κλωβοί μπορούσαν να υψώνονται, ώστε τα ζώα να εμφανίζονται στη μέση της αρένας.

Το Κολοσσαίο ήταν καλυμμένο με μια τεράστια τέντα γνωστή και ως velarium. Με αυτή προστατεύονταν οι θεατές από τον ήλιο. Ήταν δεμένη σε μεγάλους πόλους πάνω από το Κολοσσαίο και αγκυροβολημένη στο έδαφος με μεγάλα σχοινιά. Μια ομάδα περίπου 1.000 ανδρών χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση της τέντας.

Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να ψυχαγωγεί το κοινό με αγώνες με ελεύθερη είσοδο. Τα εν λόγω διαγωνίσματα ήταν ένα σύμβολο κύρους και ισχύος και ένας τρόπος για έναν αυτοκράτορα να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Οι αγώνες διαρκούσαν για μια ολόκληρη μέρα ή ακόμα και για αρκετές ημέρες στη σειρά. Συνήθως ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εμφανίσεις εξωτικών ζώων και τελείωναν με μονομαχίες μεταξύ των ζώων και μονομάχων ή μεταξύ μονομάχων. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν συνήθως δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή κατάδικοι. Μερικές φορές Ρωμαίοι πολίτες, μέχρι και αυτοκράτορες έλαβαν μέρος στη δράση.

Για τα εγκαίνια του κτιρίου στο 80 μΧ. οι εορτασμοί διήρκησαν εκατό ήμερες με αγωνίσματα και θεάματα και πραγματοποιήθηκαν από τον Τίτο, διάδοχο του Βεσπασιανού. Κατά τη διάρκεια των μονομαχιών, θανατώθηκαν περίπου 9.000 άγρια ζώα. Στη νότια πλευρά του το Κολοσσαίο είχε κοπεί από το σεισμό του 847. Τμήματα του κτιρίου - συμπεριλαμβανομένης της μαρμαρένιας πρόσοψης - χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή νεώτερων μνημείων, συμπεριλαμβανομένης και της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Πρόσβαση

Το Κολοσσαίο βρίσκεται στην Piazza del Colosseo και με το μετρό θα κατεβείτε στο σταθμό Colosseo (γραμμή B).

dimis

Υπεροχο αξιοθεατο!Η ομορφια του τονιζετε ιδιαιτερα μετα τις οκτω το βραδυ!Οπου αναβουν τα φωτα!

08/12/2021

Απάντηση

Triplover

Ωραίο αξιοθέατο αν και εσωτερικά το φανταζόμουν πιο εντυπωσιακό. Η γύρω περιοχή είναι υπέροχη με τον λόφο και τους χιλιάδες τουρίστες. Προσοχή στους τύπους που παριστάνουν τους μονομάχους γιατί θα σας ζητήσουν αρκετά χρήματα αν κάνετε το λάθος και βγείτε φωτογραφία μαζι τους ή τους φωτογραφίσετε. Επίσης, για να αποφύγεται την ουρά να μπείτε από τον Παλατίνο λόφο καθώς το εισιτήριο για Κολοσαίο και Αρχαία αγορά είναι ενιαίο. Στην Αγορά υπάρχει αρκετά μεγάλη ουρά, για το κολοσαίο ούτε λόγος.

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη stratispla

stratispla

https://www.youtube.com/watch?v=VawPhW5u0EE

06/11/2017

Απάντηση
εικόνα του χρήστη vicky_87

vicky_87

Μπορει να μου πει οποίος ξέρει, αν αγοράσω εισητηριο για να μην περιμένω στην ουρά, εάν πρέπει να παω συγκεκριμένη ώρα γιατί μπαίνουν ανά γκρουπ η αν πάω οποιαδήποτε στιγμή? ? Σας ευχαριστω

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη enchantress

enchantress

Καλησπέρα σας!! Μια ερώτηση και εγώ !! Αν αγοράσω εισιτήριο για Κολοσσαίο ισχύει και για την ρωμαική αγορά και το παλατίνο?

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη opaschos

opaschos

oxi einai diaforetika kalitera na bgaleis rome pass poy einai me dorean metafora sunkoinonion kai den perimeneis ka8olou stin oura kai sou dinei ekptosi se pola mousia

08/12/2021

εικόνα του χρήστη enchantress

enchantress

Ωχ εκανα και σπαμ.:)

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας