Νησί των Μουσείων Βερολίνο

Museumsinsel

Απτική τρισδιάστατη μεταλική μακέτα που είναι τοποθετημένη στην περιοχή του Νησιού των ΜουσείωνΝησί των Μουσείων του Βερολίνου (Museumsinsel) ονομάζεται η βόρεια περιοχή του ποτάμιου νησιού που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Spree και Kupfergraben.

Εδώ στο κέντρο της Γερμανικής πρωτεύουσας (Mitte) φιλοξενούνται 5 ιστορικά μουσεία της πόλης. Από την επανένωση της Γερμανίας το 1990 η περιοχή έχει ανακαινιστεί και αναβαθμιστεί, δομώντας ένα από τα σημαντικότερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

 

 

Νησί των Μουσείων Βερολίνο

Αεροφωτογραφία που ξεχωρίζει το νησί των μουσείων βερολίνοΗ ιδέα της κατασκευής ενός ευρύτερου πολιτιστικού συμπλέγματος που οδήγησε στο Νησί των Μουσείων Βερολίνο ξεκίνησε το 1810. Τότε ο Πρώσος βασιλιάς Friedrich Wilhelm III διέταξε τη δημιουργία μιας “δημόσιας συλλογής έργων τέχνης”. Έτσι το 1830 κατασκευάστηκε εδώ το “Μουσείο ‘Αλτες” (Παλιό Μουσείο). Αυτό ήταν το πρώτο δημόσιο κτίριό της Πρωσίας, ενώ μέχρι το 1930 είχε ολοκληρωθεί η ανέγερση άλλων τεσσάρων μουσείων με πρωτοβουλία των διαδόχων του πρωσικού στέμματος.

Σήμερα, το Νησί των Μουσείων Βερολίνο αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης και επιπρόσθετα, από το 1999 η περιοχή έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

 

 

Παλιό μουσείο, το πρώτο δημόσιο κτίριο της Πρωσίας

Το Παλιό Μουσείο στι Νησί των Μουσείων ΒερολίνοΤο Παλιό Μουσείο (Altes Museum) βρίσκεται στο Νησί των Μουσείων στη συνοικία Mitte του ιστορικού κέντρου του Βερολίνου. Ήταν το πρώτο δημόσιο κτίριο της Πρωσικής Αυτοκρατορίας και κατασκευάστηκε μεταξύ 1823 και 1830. Ήταν παραγγελία του βασιλιάς Φρειδερίκου Γουλιέλμου Γ’ και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Καρλ Φρίντιχ Σίνκελ. Το κτίριο του μουσείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτεκτονικού ρεύματος του γερμανικού κλασικισμού, ενώ φιλοξενεί αρκετές συλλογές αρχαιοτήτων. 

Αρχικά λειτούργησε ως εκθεσιακός χώρος των καλλιτεχνικών συλλογών της βασιλικής οικογένειας της Πρωσίας και έως το 1845 αποκαλούνταν Βασιλικό Μουσείο (Königliches Museum). Από το 1904 στεγάζει συλλογές αρχαιοτήτων που προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα, ενώ περιοδικά έχει φιλοξενήσει Αιγυπτιακές Ετρουσκικές και Ρωμαϊκές αρχαιότητες. Μεγάλη είναι επίσης η συλλογή νομισμάτων του διαθέτει, ενώ κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.  Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκθέματα του Παλιού Μουσείου που μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς κρυψώνες το 1942 για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

 

Νέο Μουσείο, το νεοκλασσικό οικοδόμημα στο Νησί των Μουσείων Βερολίνο

Το Νέο Μουσείο με τον πράσινο κήπο του στο νησί των μουσείων βερολίνοΠρόκειται για το δεύτερο μουσείο που κατασκευάστηκε στο Νησί των Μουσείων Βερολίνο. Το Νέο Μουσείο (Neues Museum) χτίστηκε μεταξύ 1843 και 1855 με εντολή του βασιλιά Φρειδερίκου Γουλιέλμου Δ' της Πρωσίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Friedrich August Stüler. Ακολουθεί γραμμές νεοκλασικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, ενώ κατασκευαστικά αποτελεί ένα διατηρητέο μνημείο που εφαρμόζει νέες τεχνικές και τεχνολογίες που έγιναν εφικτές στα πρώτα χρόνια της εκβιομηχάνισης.

Η κατασκευή του στόχευε να επεκτείνει τους διαθέσιμους εκθεσιακούς χώρους και να δεχτεί αρχαιότητες που δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο Παλιό Μουσείο. Το Νέο Μουσείο καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έκλεισε το 1939. Δέχτηκε ριζική ανακατασκευή από τον Άγγλο αρχιτέκτονα David Chipperfield και άνοιξε ξανά επίσημα τις πόρτες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2009.

Οι συλλογές του Νέου Μουσείου περιλαμβάνουν αρχαιότητες της Προϊστορίας και της Πρώιμης Ιστορίας και κατά κύριο λόγο αντικείμενα που σχετίζονται με την Αρχαία Αίγυπτο. Και χωρίς αμφιβολία τι διασημότερο και σπουδαιότερο κειμήλιο του μουσείου είναι η εμβληματική προτομή της Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης.

 

 

Παλιά Εθνική Πινακοθήκη σημείο τέχνης στο Νησί των Μουσείων

Η Παλιά Εθνική Πινακοθήκη στο νησί των μουσείων βερολίνοΗ Παλιά Εθνική Πινακοθήκη (Alte Nationalgalerie) είναι ένα μουσείο τέχνης που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νησιού των Μουσείων. Αρχικά ιδρύθηκε το 1861 εκθέτοντας 262 πίνακες από Γερμανούς και ξένους καλλιτέχνες που δώρισε ο τραπεζίτης Johann Heinrich Wagener. Το κτίριο που τη φιλοξενεί σήμερα προσομοιάζει αρχαιοελληνικό ναό. Σχεδιάστηκε από τον Friedrich August Stüler ξεκίνησε να χτίζεται το 1862, ενώ μετά τον θάνατό του αρχιτέκτονα ολοκληρώθηκε υπό τις οδηγίες του Carl Busse το 1876.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Παλιά Εθνική Πινακοθήκη υπέστη μεγάλες ζημιές. Μετά τον πόλεμο άνοιξε και ανοικοδομήθηκε ως ένα βαθμό μεταξύ 1949 και 1969. Ενώ, η σημερινή μορφή της μορφή είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ανακαίνισης που δέχτηκε από το 1998 μέχρι 2001 υπό τις οδηγίες του Γερμανού αρχιτέκτονα HG Merz.

Η επίσκεψη στην Παλιά Εθνική Πινακοθήκη στο Νησί των Μουσείων θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές του 19ου αιώνα από γλυπτά και πίνακες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν έργα νεοκλασικής, ρομαντικής, ιμπρεσιονιστικής και πρώιμης μοντερνιστικής τεχνοτροπίας.

 

 

Μουσείο Μπόντε εντυπωσιακό οικοδόμημα στο Νησί των Μουσείων 

Η Παλιά Εθνική Πινακοθήκη στο νησί των μουσείων βερολίνοΤο μουσείο Μπόντε (Bode Museum) βρίσκεται στο βορειότερο κομμάτι της ιστορικής περιοχής του Νησιού των Μουσείων. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1898-1904 και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό ως  Kaiser-Friedrich-Museum προς τιμήν του αυτοκράτορα Φριδερίκου III της Πρωσίας. Το 1956 μετονομάστηκε σε Μουσείο Μπόντε μνημονεύοντας τον πρώτο επιμελητή του μουσειακού ιδρύματος Wilhelm von Bode. 

Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο με τρούλο που ακολουθεί αναγεννησιακές και μπαρόκ γραμμές αρχιτεκτονικής. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ένα μέρος της συλλογής του κρύφτηκε και διασώθηκε, ενώ τι 1945 το κτίριο και πολλά εκθέματα καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Στο τέλος του πολέμου μάλιστα περισσότεροι από 400 πίνακες και 300 είχαν λεηλατηθεί, καταστραφεί ή κλαπεί.

Σήμερα ο επισκέπτης του Μπόντε στο νησί των Μουσείων έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει εκθέματα ύστερης αρχαιότητας και βυζαντινής τέχνης. Μετά την τελευταία ανακαίνιση (1997-2006) οι συλλογές του παρουσιάζονται τόσο με γεωγραφική όσο και με χρονολογική σειρά. Μεταξύ άλλων, από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εκτίθενται βυζαντινά γλυπτά και νομίσματα, ενώ από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ξεχωρίζουν αρχικά αντικείμενα γοτθικής τέχνης και μετέπειτα εκθέματα της αναγέννησης και του μπαρόκ.

 

 

Μουσείο της Περγάμου το διασημότερο μουσειακό ίδρυμα στο Νησί των Μουσείων 

Η είσοδος του Μουσείου της Περγάμου στο νησί των μουσείων βερολίνοΤο φημισμένο Μουσείο της Περγάμου (Pergamonmuseum) είναι και το τελευταίο χρονικά που οικοδομήθηκε από τα 5 μουσεία στο Νησί των Μουσείων.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1910 επί πρωσικής διοίκησης και ολοκληρώθηκε το 1930. Το 2014 έκλεισε μερικώς με σκοπό να δεχτεί ολική ανακαίνιση, κάτι που πιστοποίησε το στάτους του Μουσείου της Περγάμου ως επίκεντρο του μουσειακού συγκροτήματος.


Ο βωμός της Περγάμου στο Μουσείς της Περγάμου στο νησό των μουσείων βερολίνοΕδώ εκτίθενται πολλά και σημαντικά γλυπτά, ενώ διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές νομισμάτων. Στο μνημειώδες μουσείο της Περγάμου υπάρχει μια καταπληκτική συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων όπου ξεχωρίζει ο Βωμός της Περγάμου που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και έχει αποσπαστεί ολόκληρος από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας. Επίσης, εδώ παρουσιάζονται βαβυλωνιακές αρχαιότητες συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής πύλης Ishtar της Βαβυλώνας.

Μάθετε περισσότερα για το Μουσείο της Περγάμου

 

Πρόσβαση

Ο πιο κοντινός σταθμός είναι ο Hackescher Markt (S1, S7, S9, S75) ή ακόμα μπορείτε να φτάσετε στην κοντινή (1,2 χλμ μακριά) Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75) και από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε με το τραμ ή το λεωφορείο.

crazymech

Στο Museuminsel βρίσκεται το Μουσείο της Περγάμου, πρέπει να αφιερώσεις τουλάχιστον 3 ώρες για τα βασικά. Και καμιά ώρα μέχρι να μπεις μέσα γιατί η ουρά είναι τεράστια. Αλλά με το που πάτησετε μέσα στο Μουσείο Pergamon στο Βερολίνο θα συνειδητοποίησετε γιατί αυτό το μουσείο είναι το καλύτερο του Βερολίνου και του κόσμου γενικότερα.

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη zpz1969

zpz1969

Δυστυψως μεχρι το 2019 το καλυτερο κομματι ειναι κλειστο. Παντως οταν δεις αυτο λες οτι ο Ελγιν ηταν για τα ψιλολογια. Ειναι τρομερο πως εχουν κλεψει ολοκληρα οικοδομηματα της αρχαιας Ελλαδας ή της Αιγυπτου ή της Λατινικης Αμερικης!

08/12/2021

εικόνα του χρήστη xaroula1

xaroula1

Υπάρχει κάποια μέρα που το μουσείο της Περγάμου ειναι δωρεάν για το κοινό;

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας