Κεντρική Ευρώπη > Σεν Γκάλεν > Βιβλιοθήκη της Μονής του Αγίου Γάλλου

Βιβλιοθήκη της Μονής του Αγίου Γάλλου Σεν Γκάλεν

Abbey library of Saint Gall

photo:FB অলকানন্দা-Alkananda
Σεν Γκάλεν - Βιβλιοθήκη της Μονής του Αγίου Γάλλουb8d

Το Σέν Γκάλεν, η πρωτεύουσα του ομώνυμου γερμανόφωνου καντονιού της βορειοανατολικής Ελβετίας περηφανεύεται για ένα μοναδικό πολιτιστικό και επιστημονικό θησαυρό. Πρόκειται για τη μοναστική βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο συγκρότημα του αβαείου του Σεν Γκαλ (Αγίου Γάλλου) που συναντάται στην καρδιά της παλιάς πόλης.

 

Η παλαιότερη βιβλιοθήκη της Ελβετίας και μία από τις παλαιότερες του κόσμου

Η ύπαρξη της Βιβλιοθήκης της Μονής του Αγίου Γάλλου ταυτίζεται με την ίδρυση του μοναστηριού τον 8ο αιώνα (747). Διασώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του 937 και μετά από μια σειρά επεκτάσεων που κάλυπταν τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, στεγάστηκε σε πτέρυγα του μοναστηριού. Ενώ η τελευταία ριζική ανακατασκευή του μοναστηριού έλαβε χώρα μεταξύ 1758 και 1767 ακολουθώντας ροκοκό και μπαρόκ γραμμές αρχιτεκτονικής. 

 

Μεσαιωνική συλλογή που συμβάλει στην κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από την πόρτα της κύριας εισόδου της βιβλιοθήκης υπάρχει η ελληνική επιγραφή “ΨΥΧΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΝ” περιγράφοντας ένα χώρο όπου η γνώση θεραπεύει την ψυχή των επισκεπτών. Αυτή ήταν η στοχοθεσία του ιδρύματος, ενώ η πολιτιστική του εμβέλεια απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, σε 2100 μεσαιωνικά χειρόγραφά (8ος-9ος αι.) θεολογίας, φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, και επιστημών. Επίσης, σε εικονογραφημένα χειρόγραφα και ιστορικά έγγραφα που περιγράφουν γεγονότα και στοιχεία του μεσαίωνα, αλλά και σε 1650 βιβλία που τυπώθηκαν πριν το 1500.

 

Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Το ιστορικό μνημείο της πόλης του Σεν Γκάλεν λαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση για την πολιτιστική, αρχιτεκτονική και ιστορική του σημασία, ενώ από το 1983 κατατάσσεται στη λίστα των μνημείων της UNESCO. Οι πόρτες του είναι ανοιχτές για ερευνητές και μελετητές από όλο τον κόσμο, ενώ οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ξεναγήσεις και να αισθανθούν τη φωτεινή αύρα μιας κατά γενική ομολογία σκοτεινής περιόδου, αυτής του μεσαίωνα της δυτικής Ευρώπης.

Ιστοσελίδαhttp://www.stibi.ch/

Αφήστε στο σχολιό σας