Ελλάδα > Άγιο Όρος

Άγιο Όρος

(Πληθυσμός: 2,416)

Άγιο Όρος επίσκεψη, πληροφορίες και ιστορία

Το Άγιο Όρος του οποίου η επίσημη ονομασία είναι "Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους" αποτελεί μία "Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία" εντός των ορίων του Ελληνικού Κράτους. Θεωρείται το κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού και πέραν της θρησκευτικής του υπόστασης, η σημασία του έχει αποκτήσει εθνικές, ιστορικές και πολιτισμικές διαστάσεις. Βρίσκεται στην ανατολικότερη και τραχύτερη στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη Χερσόνησο του Άθω, ενώ το όνομά της προέρχεται από το ομώνυμο επιβλητικό βουνό που καλύπτει το νότιο τμήμα της χερσονήσου. Η συγκεκριμένη περιοχή συγκέντρωνε ασκητές από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ενώ η ίδρυση του πρώτου μοναστηριού πραγματοποιείται το 963 από τον θεμελιωτή του κοινοβιακού μοναστικού βίου Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Στο Άγιο Όρος η επίσκεψη αποτελεί για τους περισσοτέρους μια εμπειρία ζωής προσφέροντας μια τελείως διαφορετική αίσθηση, ενός κόσμου πολύ μακρυά από τα

Κλίμα Άγιο Όρος

Το κλίμα της χερσονήσου του Αγίου Όρους είναι μεσογειακού τύπου. Το έντονο ανάγλυφο με ακτές που ψηλώνουν απότομα, η πυκνή βλάστηση και το επιβλητικό όρος του Άθωνα που φτάνει τα 2033 μέτρα δομούν μια σειρά από μικροκλίματα. Έτσι οι χειμώνες είναι ηπιότεροι κοντά στη θαλάσσια ζώνη και πιο παγεροί σε ψηλότερα υψόμετρα. 

 

Οι θερμότεροι μήνες του καλοκαιριού είναι ευχάριστα δροσεροί τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος θεωρούνται ιδανικοί για τους επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν την πεζοπορία στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Αθωνικής χερσονήσου με το προσκύνημα σε διάφορα μοναστήρια.

Αξιοθέατα Άγιο Όρος

Τύποι Αξιοθεάτου