Ελλάδα > Αμοργός

Αμοργός

(Πληθυσμός: 1973)

Στην καρδιά του Αιγαίου πελάγους, βρίσκεται το νησί του “Απέραντου Γαλάζιου”, η Αμοργός. Πρόκειται για το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, στα βορειοανατολικά της Νάξου. Το όνομα του νησιού εικάζεται ότι προέρχεται από τη λέξη αμόργη, κοινώς λινοκαλάμη, ένα σπάνιο βότανο, που κατά την αρχαιότητα έδινε τους περιζήτητους αμοργινούς χιτώνες, οι οποίοι μνημονεύονται στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη. Ήδη από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, ενώ κατά την αρχαιότητα η Αμοργός αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού. Ακολουθώντας την κοινή ιστορική πορεία των Κυκλάδων, η Αμοργός ενώθηκε με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821. Σήμερα η Αμοργός αποτελεί έναν από τους λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς των Κυκλάδων, διαθέτοντας ένα έντονο παραδοσιακό χρώμα που αποτυπώνεται τόσο στους οικισμούς του νησιού, όσο και στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Γραφικοί οικισμοί και παραλίες με κρυστάλλινα νερά είναι ό,τι θα συναντήσουν οι επισκέπτες εδώ και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι επιστρέφουν. Η μετάβαση στην Αμοργό μπορεί να γίνει με πλοίο από τον Πειραιά σε ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού (Κατάπολα και Αιγιάλη), ή από τα κοντινά νησιά.

photo:Markos Loudaros / CC BY-SA 4.0
Αμοργός 0

Το κλίμα στην Αμοργό είναι θαλάσσιο μεσογειακό και όπως όλα τη νησιά των Κυκλάδων έχει με ήπιους χειμώνες. Οι βροχές αλλά και οι ιδιαίτερα συχνοί ισχυροί άνεμοι παρατηρούνται αυτή την εποχή του χρόνου. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά με τη θερμοκρασία συχνά να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη όμως μετριάζεται με τα μελτέμια, τους γνωστούς βόρειους ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Κάθε εποχή του χρόνου στην Αμοργό έχει το δικό της ιδιαίτερο χρώμα και σίγουρα οι καλοκαιρινοί μήνες προσελκύουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών. Δύο όμως από τους πλέον ιδανικούς μήνες για να επισκεφτεί κανείς το νησί είναι ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος όπου με ιδανικές θερμοκρασίες και λιγότερο τουρισμό η γαλήνη και η ομορφιά κατακλύζει κάθε γωνιά του νησιού

 

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου