Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Αρχαία Ολυμπία - Ναός της Ηρας

Αρχαία Ολυμπία

Ελλάδα
Μοιράσου το

Αξιοθέατα στην Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία - Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας
"Ακριβώς έξω από τη βορειοανατολική γωνία του περιβόλου του ιερού χώρου της Ολυμπίας θα βρείτε το αρχαίο στάδιο της Ολ..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Πολυ μεγαλο ουυυυυυυυυυυυυυυυ"
Αρχαία Ολυμπία - Πρυτανείο της Ολυμπίας Πρυτανείο της Ολυμπίας
"Το Πρυτανείο συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαιότερων οικοδομημάτων του Ιερού της Ολυμπίας. Ταυτόχρονα δίκαια μπορεί να ..." περισσότερα »
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Αρχαία Ολυμπία - Ναός της Ήρας Ναός της Ήρας
"Στο βορειοδυτικό άκρο του ιερού χώρου της Άλτεως και στους πρόποδες του Κρόνιου Λόφου θα συναντήσετε τον ναό της θεάς..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Αρχαία Ολυμπία - Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας
"Χωρίς αμφιβολία το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας. Παρουσιάζει ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Αρχαία Ολυμπία - Παλαίστρα της Ολυμπίας Παλαίστρα της Ολυμπίας
"Η Παλαίστρα δυτικά της ιερής πόλης της Αλτέως, έξω από τον περίβολο και πολύ κοντά στον ποταμό Κλαδέο. Ήταν το αντίστ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Αρχαία Ολυμπία - Βουλευτήριο Ολυμπίας Βουλευτήριο Ολυμπίας
"Νότια του ναού του Δία τοποθετείται το κτίσμα του Βουλευτηρίου. Αποτελούσε έδρα της βουλής των Ηλείων τα μέλη της οπο..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Αρχαία Ολυμπία - Αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας Αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας
"Στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιερού και δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου βρίσκεται το αρχαίο γυμνάσιο της Ολυμπίας. ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Αρχαία Ολυμπία - Εργαστήριο του Φειδία Εργαστήριο του Φειδία
"Δυτικά του ιερού χώρου της Άλτεως και απέναντι από τον ιερό ναό του Δία τοποθετείται το εργαστήριο του Φειδία. Το εργ..." περισσότερα »
αρέσει σε 1 ταξιδολογίτη μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Αρχαία Ολυμπία»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.
Πληροφορίες
Πληθυσμός: 8.128
Περιγραφή: Αναμφισβήτητα ένα από σημαντικότερα οικοδομήματα της αρχαίας Ολυμπίας ήταν ο ναός του Δία. Μέσω μίας αναθηματικής επιγραφής των Λακεδαιμονίων οι ιστορικοί διαπιστώνουν ότι η εργασίες ανέγερσης του ναού ξεκίνησαν το 470 π.Χ και ολοκληρώθηκαν το 456 π.Χ.. Οικοδομήθηκε από τους Ηλείους ώστε να τιμήσουν το Δία για τους νικηφόρους αγώνες που διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια των τριφυλιακών πολέμων. Αρχιτέκτονας ήταν ο Λίβωνας ο Ηλείος και αντικειμενικά επρόκειτο για ένα μεγαλοπρεπέστατο ναό που δέσποζε σε κεντρικότατο σημείο της ιερής πόλης. Έχει δεκατρείς κίονες σε πλάτος και δεκατρείς στις μακρές πλευρές. Το ύψος των κιόνων φτάνει τα 10,43 μέτρα ενώ η διάμετρός τους είναι 2,25 μέτρα. Ο ναός διέθετε πρόναο, σηκό και οπισθόδρομο, στην είσοδο του πρόναου γινόταν η στέψη των ολυμπιονικών ενώ το μεγαλύτερο μέρος του δαπέδου καλύπτονταν από εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό που κάποια μέρη του σώζονται μέχρι σήμερα. Στο βάθος του σηκού τοποθετούνταν το διάσημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία που ήταν ένα από 7 θαύματα της αρχαιότητας. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 430 π.Χ. από τον Φειδία, είχε ύψος 12 μέτρα και παρίστανε τον θεό Δία να κάθετε στο θρόνο του και να κρατά ένα σκήπτρο και μια φτερωτή Νίκη. Τα γυμνά μέρη του σώματος ήταν φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο ενώ το ιμάτιο και ο θρόνος ήταν χρυσά και έφεραν μυθολογικές παραστάσεις. Ο ναός διέθετε πλούσιο διάκοσμο αυστηρού ρυθμού αλλά δυστυχώς δεν είναι γνωστός ο καλλιτέχνης δημιουργός τους. Στα αετώματα του ναού απεικονίζονται σκηνές από την αρματοδρομία μεταξύ Πέλοπα και Οινόμαου, την Κενταυρομαχία και τους άθλους του Ηρακλή. Ο ναός υπέστει σοβαρές καταστροφές όταν πυρπολήθηκε το 426 μ.Χ. μετά από διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β' ενώ γκρεμίστηκε κατά μεγάλο βαθμό το 522 και 551 μ.Χ. ύστερα από 2 μεγάλους σεισμούς. Οι πρώτες ανασκαφές στο μνημείο ξεκίνησαν το 1829 από τη γαλλική αποστολή και ολοκληρώθηκαν από αρκετά χρόνια αργότερα από Γερμανούς αρχαιολόγους. Σήμερα ορισμένα ανάγλυφα τμήματα από τις μετόπες φιλοξενούνται στο μουσείο του Λούβρου ενώ τα περισσότερα θα μπορείτε να τα θαυμάσετε στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.

Ταξιδολογίτες στην Αρχαία Ολυμπία
Εμπειρίες ταξιδολογιτών
Κοντινότεροι προορισμοί