Ελλάδα > Κεφαλονιά

Κεφαλονιά

(Πληθυσμός: 34.924)

Πληροφορίες, όνομα, ιστορία

Η Κεφαλονιά είναι νησί του Ιονίου πελάγους και αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση μεταξύ των Επτανήσων. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου έχοντας τη Ζάκυνθο στα νότια, την Ιθάκη σε απόσταση αναπνοής στα ανατολικά και τη Λευκάδα στη βόρεια πλευρά της. Με το συνολικό πληθυσμό του νησιού να φτάνει τους 34.924 κατοίκους, έρχεται πληθυσμιακά 3ο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Η ορθή ονομασία του νησιού είναι "Κεφαλληνία" καθώς προέρχεται από τους αρχαίους ορεσίβιους κατοίκους της Ομηρικής εποχής "Κεφαλλήνες", και όχι "Κεφαλονιά" από το όνομα του μυθικού ήρωα της Αττικής Κέφαλου. Μια θεωρία που τεχνηέντως προώθησαν οι Αθηναίοι, ώστε να αποκτήσουν δικαιώματα στο νησί. Μια σειρά ιστορικών ταυτίζουν την Κεφαλονιά με την Ομηρική Ιθάκη, ενώ μέσα στους αιώνες το νησί συμμάχησε με τους Αθηναίους και κυβερνήθηκε από Ρωμαίους και

photo:Berit from Redhill/Surrey, UK / CC BY 2.0
Κεφαλονιά
Κεφαλονιά

Κλίμα Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θάλασσα. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα καλοκαίρια χαρακτηρίζονται σχεδόν άνυδρα και με υψηλή ηλιοφάνεια, ενώ η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35°C.

 

Οι ψυχρότεροι μήνες του έτους είναι ήπιοι και υγροί με αρκετές βροχοπτώσεις που δικαιολογούν και την πλούσια βλάστηση του νησιού. Ο παγετός και η χιονόπτωση δεν είναι σύνηθες φαινόμενα εκτός από τα υψηλότερα υψόμετρα της οροσειράς του Αίνου.

Αξιοθέατα Κεφαλονιά

Τύποι Αξιοθεάτου