Ελλάδα > Επίδαυρος

Επίδαυρος

(Πληθυσμός: 3887)

Η Επίδαυρος ήταν πάντοτε μία πόλη, φόρου υποτελής στο Άργος και δεν ήταν ανεξάρτητη μέχρι και την εποχή των Ρωμαίων. Σύμφωνα με το μύθο είναι η πόλη που γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, και το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν το μεγαλύτερο κέντρο ίασης και λατρείας του Ασκληπιού σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Η φήμη και ο πλούτος που απέκτησε η περιοχή, οδήγησε στη δημιουργία ενός θεάτρου για την ψυχαγωγία των ασθενών. Το θέατρο έχτισε ο Πολύκλειτος ο Νεότερος, ήταν χωρητικότητας 13.000 θεατών και η ακουστική του είναι ξακουστή. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής κατοχής οι θέσεις επεκτάθηκαν και το θέατρο λειτουργεί ακόμη, με φεστιβάλ θεατρικών παραστάσεων που ανεβαίνουν από θιάσους κάθε χρόνο.

Η Επίδαυρος που βρίσκονταν το Ασκληπιείο, η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου δε θα μπορούσε παρά να ξεχωρίζει για το εύκρατο και ευχάριστο κλίμα της. Πολλοί μάλιστα τονίζουν πως τοπικοί γεωγραφικοί παράγοντες δημιουργούν τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

 

Το καλοκαίρι ο καιρός είναι θερμός, ξηρός και με απουσία έντονων φαινομένων. Η ζέστη του καλοκαιριού, που συχνά ξεπερνά τους 30ºC, μετριάζεται με τη θαλάσσια αύρα βορειοανατολικών ανέμων, ενώ τα απογεύματα δροσίζει ο νοτιοανατολικός άνεμος Σορόκος. Η υγρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και ο χειμώνας είναι ήπιος με αραιές βροχοπτώσεις. Ακόμα και τότε ηλιοφάνεια δίνει καταπληκτικές ημέρες ιδανικές για περιήγηση. Τους καλοκαιρινούς μήνες η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης στο φημισμένο Θέατρο της Επιδαύρου υπό τις ευχάριστες θερμοκρασίες των πρώτων βραδινών ωρών.