Ίος

(Πληθυσμός: 2024)

Η Ίος είναι ένα μικρό κυκλαδίτικο νησάκι, ανάμεσα στη Νάξο, τη Σίκινο, τη Σαντορίνη και την Αμοργό. Όπως όλα τα νησιά των Κυκλάδων, έτσι και η Ίος, κατοικήθηκε στα προϊστορικά χρόνια από τους Κάρες, για να ακολουθήσουν ο Μινωικός Πολιτισμός, οι Αχαοί, οι Φοίνικες, οι Ίωνες και οι Μακεδόνες. Κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Εποχή το νησί μαστίζεται από τις πειρατικές επιδρομές και το 1296 περνάει στα χέρια των Ενετών μέχρι το 1537, όπου καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ίος αποτέλεσε άντρο Γάλλων πειρατών. Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 το νησί είχε ενεργό συμμετοχή και από εδώ καταγόταν ο Φιλικός Σπύρος Βαλέτας. Στη σύγχρονη εποχή η Ίος στις συνειδήσεις όλων μας είναι συνώνυμο των ατελείωτων πάρτι και χαρακτηρίζεται ως "το νησί όσων είναι και όσων αισθάνονται νέοι", αποτελώντας το βασικό προορισμό νέων από όλο τον κόσμο. Την εικόνα αυτή μοιάζει να ξεπερνά τα τελευταία χρόνια, όπου γίνεται μία συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών και ανάδειξης των φυσικών ομορφιών και των αξιοθεάτων του νησιού, προσδοκώντας να αποτελέσει έναν προορισμό που θα απευθύνεται σε όλες τις προτιμήσεις και τις ηλικίες. Στην Ίο μπορεί να φτάσει κανείς ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά και τα άλλα Κυκλαδίτικα νησιά.

photo:C messier / CC BY-SA 4.0
Ίος 0

Το τυπικό μεσογειακό κλίμα του νησιού της Ίου χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες με αρκετές βροχοπτώσεις και ζεστά καλοκαίρια που συνδυάζονται με ξηρασία.

Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τον Οκτώβριο οι θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο η θερμοκρασία μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω από τους 35°C. Τότε βέβαια τα γνωστά Αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια που πνέουν από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο, δροσίζουν και κάνουν πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα. Οι ψυχρή και υγρή περίοδος εντοπίζεται από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι είναι συχνότεροι αυτή την περίοδο και μερικές φορές μπορεί να θέσουν απαγορευτικό στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από και προς το νησί.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου