Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Λαμία - Μια πανοραμική θέα, από το κάστρο

Λαμία

Ελλάδα
Μοιράσου το

Αξιοθέατα στη Λαμία

Λαμία - Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας
"Το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας εγκαινιάστηκε το 2007 και στεγάζει σημαντικά ευρήματα των Βυζαντινών χρόνων από όλο το..." περισσότερα »
αρέσει σε 6 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Λαμία - Πλατείες της Λαμίας Πλατείες της Λαμίας
Πλατεία Πάρκου, Πλατεία Λαού, Πλατεία Ελευθερίας και Πλατεία Διάκου
"Πράγμα ασυνήθιστο στις πόλεις της Ελλάδας, η Λαμία συγκεντρώνει στο κέντρο της συνολικά 4 πλατείες, σε πολύ μικρή από..." περισσότερα »
αρέσει σε 5 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Λαμία - Κάστρο και Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας Κάστρο και Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας
"Δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της πόλης, σε ένα βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα σε όλο το Νομό Φθιώτιδας. Είναι μεσαιω..." περισσότερα »
αρέσει σε 5 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Λαμία - Γέφυρα Γοργοποτάμου Γέφυρα Γοργοποτάμου
"Κορυφαία στιγμή της ελληνικής αντίστασης κατά των Ιταλογερμανικών δυνάμεων αποτελεί η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργο..." περισσότερα »
αρέσει σε 5 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Στο χωριό βρίσκεται κ μία καταπληκτική ταβέρνα, με ψητά, σούβλες, κοκορέτσια κλπ.. "
Λαμία - Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης
"Εγκαινιάστηκε πρόσφατα, στα τέλη του 2010 και βρίσκεται στο χωριό Υπάτη, 20 χιλιόμετρα μακριά από τη Λαμία. Η ιδέα το..." περισσότερα »
αρέσει σε 5 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Ποιός να φανταζόταν ότι μετά από κάποια χρόνια στο χωριό που μεγαλώσαμε κ ζούμε , θα …. ΑστροπερΥπατούσαμε! Προσωπικά το Αστεροσχολείο μ..."
Λαμία - Λόφος Αγίου Λουκά Λόφος Αγίου Λουκά
"Ο λόφος του Αγίου Λουκά είναι ένας κατάφυτος λόφος της Λαμίας, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Πλατεία Διάκου, με ..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Λαμία - Θερμοπύλες Θερμοπύλες
"Γνωστές σε όλους από την ιστορική “Μάχη των Θερμοπυλών”, το 480 π.Χ. Η μάχη των Θερμοπυλών είχε διάρκεια 3 ημέρες και..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Στις Θερμοπύλες , στο μνημείο του Λεωνίδα εχουν αφαιρέσει εδω και κάτι χρόνια , την επιγραφή του Σιμωνίδη! Μπορεί κάποιος να μας πεί τον ..."
Λαμία - Αλαμάνα Αλαμάνα
"Η Αλαμάνα είναι γέφυρα του Σπερχειού ποταμού και είναι γνωστή για τη μάχη που έγινε εκεί τον Απρίλιο του 1821. Με την..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Λαμία - Ταβέρνες της Λαμίας Ταβέρνες της Λαμίας
"Εκτός από τα αξιοθέατα, αξίζει να επισκεφθεί κανείς τις ταβέρνες της πόλης και να δοκιμάσει τα παραδοσιακά ψητά, για ..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Λαμία - Μονή Αγάθωνος και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης Μονή Αγάθωνος και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης
"Η Μονή Αγάθωνος βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το χωριό Υπάτη, δίπλα στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, σε υψόμετρ..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Λαμία»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.
Πληροφορίες
Πληθυσμός: 64.716
Περιγραφή: Η πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και σημαντική πόλη της Κεντρικής Ελλάδας, που φιλοξενεί περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Η πόλη υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα, αφού είναι χτισμένη σ’ ένα στρατηγικής σημασίας σημείο δίπλα σε τοποθεσίες - ορόσημα στην ελληνική ιστορία, όπως οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα, ο Γοργοπόταμος, κ.ά. Αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή, έχουν αναδείξει οικισμούς από τη Μέση και τη Νεότερη Νεολιθική εποχή, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη ζωής στην κοιλάδα του Σπερχειού από την 5η χιλιετία π.Χ. Με την εισβολή ινδοευρωπαϊκών φύλλων το 2000 π.Χ. έχουμε και τη δημιουργία της Φθίας, η οποία αναφέρεται από τον Όμηρο ως σύνολο πόλεων και ως πατρίδα του μυθικού Αχιλλέα, της οποίας ήταν βασιλιάς. Το 480 π.Χ. έγινε στην περιοχή η διάσημη “Μάχη των Θερμοπυλών”. Κατά τη βυζαντινή εποχή η περιοχή αναφέρεται σε ελάχιστα κείμενα, με πιο σημαντικές αναφορές το 551 όπου αφανίστηκε από έναν μεγάλο σεισμό, τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή. Το 995 έγινε στην περιοχή του βρίσκονται σήμερα τα Λουτρά Υπάτης, η “Μάχη του Σπερχειού”, όπου ο στρατηγός Νικηφόρος Ουρανός του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, συνέτριψε τις στρατιές των Βουλγάρων του Σαμουήλ. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, η πόλη ήταν γνωστή ως “Ζητούνι” και αποτελούσε στρατιωτική βάση. Στην επανάσταση του 1821, η πόλη και ευρύτερη περιοχή διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο, με βασικό πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο Διάκο, που ηγήθηκε των Ελλήνων στη “μάχη της Αλαμάνας” στις 22 Απριλίου του 1821. Οι 1.500 άνδρες του Διάκου ηττήθηκαν από το στρατό του Ομέρ Βρυώνη που αριθμούσε περίπου τους 8.000. Τελικά η περιοχή του Ζητουνίου απελευθερώθηκε επίσημα από τους Τούρκους στις 28 Μαρτίου 1833 και στη συνέχεια η πόλη επανονομάστηκε σε Λαμία και αποτελούσε ακριτική περιοχή. Από τότε, δεν έγινε άλλη αναφορά στην περιοχή, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου του 1942, που έγινε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, στο οποίο κινούνται καθημερινά 100.000 άνθρωποι, με πολλά νεοκλασσικά κτίρια στο κέντρο της να θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της.

Καιρός / Κλίμα
Ταξιδολογίτες στη Λαμία
Εμπειρίες ταξιδολογιτών
Κοντινότεροι προορισμοί