Ελλάδα > Λάρισα

Λάρισα

(Πληθυσμός: 163380)

Με πληθυσμό 163.380 η πρωτεύουσα του νομού Λαρίσης είναι ο έκτος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας. Η Λάρισα είναι μια πόλη με απαράμιλλες ομορφιές αλλά και με αξιόλογη ιστορία, αφού εδώ ανακαλύφθηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ελλάδος, χρονολογούμενοι γύρω στα 4000 χρόνια. Σε όλο τη διάρκεια των Ιστορικών Χρόνων υπήρξε μία ακμάζουσα πόλη, γεγονός που συνεχίστηκε και στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τον 13ο αιώνα η Λάρισα πέρασε στα χέρια των Φράγκων για να ακολουθήσουν οι Σέρβοι, ενώ το 1392 κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Απελευθερώθηκε το 1881 και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος μαζί με το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας. Σήμερα είναι ένα πολύβουο αστικό κέντρο με τεράστια οικονομική ανάπτυξη, καθώς και η έδρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκροτήματος Τ.Ε.Ι. Οι πλατείες, τα πάρκα και οι πνεύμονες πρασίνου στις συνοικίες, καθώς και μια έντονη δραστηριότητα πολεοδομικής ανασυγκρότησης, άρχισαν να δίνουν τα τελευταία χρόνια θετικά αποτελέσματα προσδίδοντας στη Λάρισα μια εικόνα σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της πόλης. Περιηγηθείτε στην Κοιλάδα των Τεμπών και δοκιμάστε τα καταπληκτικά τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής, και φυσικά το τσίπουρο, που θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδας. Στη Λάρισα μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς μέσω της Εθνικής Οδού, αλλά και σιδηροδρομικώς, με κάποιο από τα τακτικά δρομολόγια που πραγματοποιούνται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

photo:FB Είμαι και γώ ένας από τους 163.380 κατοίκους της Λάρισας
Λάρισα 0

Το κλίμα της Λάρισας είναι μεσογειακό με ηπειρωτικά στοιχεία, ενώ επηρεάζεται άμεσα από τον τεράστιας έκτασης Θεσσαλικό κάμπο. Η ψυχρή περίοδος εκτείνεται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Σε αυτή συγκεντρώνονται οι περισσότερες βροχοπτώσεις, ενώ δριμύ ψύχος μπορεί να παρατηρηθεί από τον Δεκέμβρη έως τον Φεβρουάριο. Από την άλλη, οι χιονοπτώσεις και ο απόλυτος παγετός είναι σπάνια φαινόμενα για την πεδινή αυτή πόλη. Από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο οι μέσες θερμοκρασίες ξεπερνάν τους 20°C, ενώ τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυτές ξεπερνάν τους 27°C.

 

Η Λάρισα φημίζεται σε πανελλήνιο επίπεδο για τα ζεστά καλοκαίρια. Μάλιστα δεν είναι καθόλου σπάνιο κατά τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού η θερμοκρασία να μένει για μέρες σκαρφαλωμένη γύρω στους 35°C κατα τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ να μην πέφτει κάτω από τους 25°C. Αυτές οι συνθήκες καύσωνα ορισμένες φορές δίνουν και θερμοκρασίες ρεκόρ που υπερβαίνουν τους 40°C!

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου