Ελλάδα > Μέτσοβο

Μέτσοβο

(Πληθυσμός: 3.195)

Πληροφορίες για το Μέτσοβο, όνομα και ιστορία

Το Μέτσοβο είναι ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στο ανατολικό άκρο του νομού ανάμεσα στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 2.337 κάτοικοι, κυρίως βλαχικής καταγωγής, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, λιγότερο με τη γεωργία και σε αρκετά μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό. Στο Μέτσοβο υπάρχει τυροκομική μονάδα, οινοποιείο, βιοτεχνίες επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής ειδών λαϊκής τέχνης, ενώ ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων εργάζεται σε επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία και μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, το Μέτσοβο αποκαλούνταν "Μιτσοβα" (τουρκικά) και Αμίντζιου (βλάχικα-'στο Μίντζιου'), ενώ σε έγγραφα και πηγές καταγράφεται ως “Μέτζοβο” ή “Μέσσοβον”. Ετυμολογικά, ορισμένοι μελετητές ταυτίζουν την ονομασία του Μετσόβου με

Κλίμα Μέτσοβο

Το κλίμα στο Μέτσοβο είναι ηπειρωτικό και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το υψόμετρο του χωριού και τα βουνά που το περιβάλλουν. Οι χειμώνες εδώ είναι αρκετά δριμείς, ενώ η ψυχρή περίοδος του έτους διαρκεί από τον Οκτώβριο έως το Απρίλιο. Κατα τους ψυχρότερους μήνες, οι χιονοπτώσεις δεν είναι σπάνιες, η θερμοκρασία πέφτει συχνά υπό του μηδενός και η χιονοκάλυψη στα γύρω βουνά παρατηρείται από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο. Οι βροχοπτώσεις δε, είναι συχνότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη. Τα καλοκαίρια οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες, ο αέρας του βουνού αναζωογονεί και το βράδυ δροσίζει την ατμόσφαιρα.

 

Το Μέτσοβο είναι ένας από τους ιδανικότερους ορεινούς προορισμούς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο χειμώνας θεωρείται ιδανική εποχή για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν το χιόνι σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής. Αντίστοιχα το καλοκαίρι προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν τη δροσιά και την εφορία της βουνήσιας ατμόσφαιρας. 

Αξιοθέατα Μέτσοβο

Τύποι Αξιοθεάτου