Ελλάδα > Μέτσοβο

Μέτσοβο

(Πληθυσμός: 3469)

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη της Ηπείρου της οποίας ο πληθυσμός είναι λίγο παραπάνω από 3.000 κατοίκους. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι βλάχικης καταγωγής και κατά το παρελθόν οι κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής επικεντρώνονταν στην κτηνοτροφία. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που το Μέτσοβο κατέχει ηγετική θέση στην ποιοτική τυροκομία. Επιπλέον το Μέτσοβο περηφανεύεται για τη μεγάλη του προσφορά στα πνευματικά δρώμενα της Ελλάδας καθώς αποτελεί τόπο καταγωγής ορισμένων από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες όπως οι Στουρνάρης Αβέρωφ και Τοσίτσας. Από πολλούς τουριστικούς οδηγούς έχει χαρακτηριστεί ως ο γραφικότερος οικισμός της Ελλάδας και σίγουρα ένα σύμπλεγμα πετρόχτιστων παραδοσιακών οικιών κρεμασμένο σε μία κατάφυτη πλαγιά διεγείρει τις αισθήσεις και προσφέρει πραγματικά κάτι μοναδικό. Τις τελευταίες δεκαετίες ο τουρισμός διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο των δραστηριοτήτων των κατοίκων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει διαβρώσει την παραδοσιακή υπόσταση του τόπου. Πλέον με την ολοκλήρωση του οδικού κόμβου της Εγνατίας, η οδική πρόσβαση γίνεται ευκολότερη και δελεάζει ακόμα και τους πιο αναποφάσιστους για την πραγματοποίηση μιας πραγματικά ξεχωριστής εκδρομής.

photo:Konstantinos Stampoulis (el:User:Geraki) / CC BY-SA 2.5
Μέτσοβο 0

Το κλίμα στο Μέτσοβο είναι ηπειρωτικό και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το υψόμετρο του χωριού και τα βουνά που το περιβάλλουν. Οι χειμώνες εδώ είναι αρκετά δριμείς, ενώ η ψυχρή περίοδος του έτους διαρκεί από τον Οκτώβριο έως το Απρίλιο. Κατα τους ψυχρότερους μήνες, οι χιονοπτώσεις δεν είναι σπάνιες, η θερμοκρασία πέφτει συχνά υπό του μηδενός και η χιονοκάλυψη στα γύρω βουνά παρατηρείται από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο. Οι βροχοπτώσεις δε, είναι συχνότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη. Τα καλοκαίρια οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες, ο αέρας του βουνού αναζωογονεί και το βράδυ δροσίζει την ατμόσφαιρα.

 

Το Μέτσοβο είναι ένας από τους ιδανικότερους ορεινούς προορισμούς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο χειμώνας θεωρείται ιδανική εποχή για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν το χιόνι σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής. Αντίστοιχα το καλοκαίρι προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν τη δροσιά και την εφορία της βουνήσιας ατμόσφαιρας. 

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου