Ελλάδα > Μήλος

Μήλος

(Πληθυσμός: 4771)

Το πέμπτο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, η Μήλος αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς στη χώρα μας, διαθέτοντας μοναδικά γεωλογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το μύθο, το όνομα του νησιού προέρχεται από τον Μήλο, που ήταν γιος του ποταμού Σκαμάνδρου και εγκαταστάθηκε στο νησί μετά από προτροπή της θεάς Αφροδίτης, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή το όνομα του νησιού ετυμολογείται από τα "μήλα" που στην αρχαιότητα ονομάζονταν τα πρόβατα, καθώς στο νησί σύμφωνα με ευρήματα εκτρέφονταν αιγοπρόβατα. Χάρη στο σημαντικό μεταλλευτικό της πλούτο, η Μήλος άκμασε από τους προϊστορικούς χρόνους με την εξόρυξη του οψιδανού, που ήταν περιζήτητος για την κατασκευή εργαλείων και όπλων. Στους αιώνες που ακολούθησαν η Μήλος δέχτηκε επιρροές από το Μινωικό πολιτισμό, το Μυκηναϊκό και στη συνέχεια το νησί εποικίστηκε από Σπαρτιάτες Δωριείς γεγονός στο οποίο οφείλεται η καταστροφή της από τους Αθηναίους κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο το 416 π.Χ., η οποία έχει καταγραφεί από τον

photo:dronepicr / CC BY 2.0
Μήλος
Μήλος

Κλίμα Μήλος

Το κλίμα στη Μήλο περιγράφεται ως τυπικό μεσογειακό και συμπεριλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του καιρού των Κυκλάδων. Οι χειμώνες εδώ είναι ήπιοι και η περισσότερες βροχοπτώσεις, που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένες, συγκεντρώνονται σε αυτή την εποχή του χρόνου. Οι καλοκαιρινές συνθήκες εμφανίζονται σχεδόν από τα τέλη Απριλίου και διαρκούν έως τον Οκτώβριο. Τότε η βροχή είναι σπάνιο φαινόμενο και θερμοκρασίες είναι συνήθως υψηλότερες των 20°C.

 

Η θερμοκρασία κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είναι οι πιο θερμοί μήνες του χρόνου μπορεί να ξεπεράσει και τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη όμως στη Μήλο δε γίνεται σχεδόν ποτέ αποπνικτική καθώς οι βόρειοι άνεμοι, τα γνωστά Αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια δροσίζουν την ατμόσφαιρα και δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση. Τα μελτέμια ή αλλιώς "ετησίες" όπως είναι η ελληνική τους ονομασία, κάνουν την εμφάνισή τους μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου και αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

 

Αξιοθέατα Μήλος

Τύποι Αξιοθεάτου