Ελλάδα > Πάργα

Πάργα

(Πληθυσμός: 11866)

Μικρή κωμόπολη με μεγάλη ιστορία, η Πάργα διακρίνεται για την ασύλληπτη και σπάνια ομορφιά της, τις πεντακάθαρες θάλασσες, τα δάση, τα γραφικά δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια, που δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε νησί. Η Πάργα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα ως Παράγειρος, Παραγαία και Υπαργός, ονόματα στα οποία οφείλει τη σημερινή της ονομασία. Ήταν η αρχαία Τορύνη του Πτολεμαίου και του Πλούταρχου. Όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά, η Πάργα υπάρχει ως οικισμός από τους βυζαντινούς χρόνους. Η πρώτη αναφορά στην πόλη με το σημερινό της όνομα γίνεται το 1387 από τον Ιωάννη Καντακουζηνό, ως μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ηπείρου. Μετά από τις κατακτήσεις των Νορμανδών και των Ενενετών, η Πάργα γνώρισε την Τουρκική κυριαρχία το 1452 και την καταστροφή της από τους ίδιους, το 1537. Οι Βενετοί την ξανάχτισαν το 1572, έπειτα τέθηκε υπό την προστασία της Γαλλίας και το 1800 υπό την προστασία των Ρώσων και του σουλτανικού στόλου, με ανεξάρτητο διοικητή. Οι Γάλλοι επανέρχονται το 1809 και παραμένουν μέχρι το 1814, όπου η Πάργα τίθεται υπό την προστασία των Άγγλων. Την περίοδο αυτή καταφεύγουν στην πόλη κλέφτες και αρματολοί από το Σούλι που είχε πέσει, και ο Αλή Πασάς προσπαθεί εις μάτην να την κυριεύσει και το πετυχαίνει αγοράζοντας την έναντι 150.000 λιρών από τους Άγγλους το 1819. Οι Παργινοί αντιδρούν στη συνθήκη και για να μην υποδουλωθούν αφού κάψουν τα κόκαλα των νεκρών τους, καταφεύγουν στην Κέρκυρα, γράφοντας έτσι μία από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία της πόλης. Η Πάργα εντάχθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1913. Στις 22 Μαΐου 1930, το αντιτορπιλικό “Έλλη” μετέφερε στην Πάργα τα ιερά κειμήλια που είχαν πάρει μαζί τους οι Παργινοί στην ξενιτειά. Η πολυτάραχη ιστορία και η ομορφιά της πόλης έχουν εμπνεύσει το συγγραφέα Κώστα Ασημακόπουλο στο βιβλίο “Αλτάνα της Πάργας”, που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1990, από την Κρατική Τηλεόραση. Η σημερινή Πάργα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην ανατολική πλευρά της μικρής χερσονήσου, με θέα στους Παξούς και τους Αντίπαξους, στην Κεφαλονιά και στο ακρωτήριο Άκτιο. Είναι ένας πανέμορφος διατηρητέος οικισμός που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αφού είναι πιο προσβάσιμη από ποτέ, χάρη στο οδικό δίκτυο της Εγνατίας που τη συνδέει με τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

photo:Γιάννης Χουβαρδάς / CC BY-SA 2.0
Πάργα 0

Ο καιρός στην Πάργα ορίζεται από το τυπικό μεσογειακό της κλίμα που φέρνει θερμά και ξηρά καλοκαίρια, αλλά και σύντομους χειμώνες με ήπια καιρικά φαινόμενα. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κυριαρχεί η ηλιοφάνεια και οι θερμοκρασίες κινούνται άνω των 20°C. Κατά τους πιο θερμούς καλοκαιρινούς μήνες το θερμόμετρο ξεπερνά συχνά τους 30°C με τη θαλάσσια αύρα να γλυκαίνει την ατμόσφαιρα τις απογευματινές και βραδυνές ώρες. Η θέση της στο δυτικό τμήμα του ηπειρωτικού κορμού της χώρας δίνει αρκετές βροχοπτώσεις που παρατηρούνται κυρίως μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Ενώ η μέση θερμοκρασία υπερβαίνει τους 13C ακόμα και κατά τους ψυχρούς μήνες (Δεκ. Ιαν. Φεβ.).

 

Το γεγονός αυτό κάνει την Πάργα ιδανικό προορισμό ακόμα και την περίοδο του χειμώνα όταν οι συχνές ηλιόλουστες μέρες ορίζουν ένα καταπληκτικό σκηνικό που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα γραφικά καλντερίμια που θυμίζουν νησί. Το καλοκαίρι βέβαια εκτοξεύει τον αριθμό των επισκεπτών, αφού όχι άδικα η περιοχή χαρακτηρίζεται η Ριβιέρα της Ηπείρου.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου