Ελλάδα > Σπέτσες

Σπέτσες

(Πληθυσμός: 3916)

Αγαπημένος τουριστικός προορισμός, οι Σπέτσες είναι ένα μικρό ιστορικό νησί στον Αργολικό κόλπο, εύκολα προσβάσιμο από την Ερμιονίδα και το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με ευρύματα το νησί κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, όταν είχε λάβει την ονομασία Πιτυούσα (πευκόφυτη), την οποία διατήρησε μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, ενώ τη σημερινή του ονομασία την οφείλει στους Ενετούς που το ονόμασαν “Isola de Spezzie” , που σημαίνει “αρωματοφόρος νήσος”. Οι Σπέτσες γνώρισαν τεράστια οικονομική άνθιση κατά τον 18ο αιώνα, όπου αναπτύχθηκε η ναυτιλία και το εμπόριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν ένα από τα ελάχιστα νησιά όπου προεπαναστατικά ήταν σχεδόν ανεξάρτητη κοινωνία. Κατά την Επανάσταση του 1821 το νησί ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες που συνέβαλλαν τα μέγιστα στον αγώνα, διαθέτοντας τον στόλο τους και συμμετάσχοντας σε καθοριστικές ναυμαχίες. Μετά το τέλος της Επανάστασης οι Σπέτσες άρχισαν να παρακμάζουν, γεγονός που εντάθηκε με τη βιομηχανική επανάσταση που έδωσε το καθοριστικό πλήγμα στη ναυτιλία. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σπέτσες αναδείχτηκαν ως ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, χάρη στη φυσική ομορφιά τους και το ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν.

photo:Dronepicr / CC BY 2.0
Σπέτσες 0

Το κλίμα στις Σπέτσες είναι μεσογειακό και τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με αυτά της Πελοποννήσου και της Νότιας Ελλάδας. Οι χειμώνες εδώ είναι ήπιοι με ελάχιστες βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από το 0°C. Κατά τους θερμούς μήνες του χρόνου (Μάιο-Σεπτέμβριο) οι συνήθεις θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 20°C, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στους 35°C και κάποιες φορές τους ξεπερνάει.

 

Το νησί φημίζεται για την υψηλή ετήσια ηλιοφάνεια που αυτή σίγουρα κορυφώνεται κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Τότε, σε συνδυασμό με τις ευχάριστες θερμοκρασίες κυρίως του Μαΐου, του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου ορίζεται και η ιδανικότερη περίοδος για μια επίσκεψη στο νησί. 

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου