Σύμη

(Πληθυσμός: 2590)

Το όγδοο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, η Σύμη βρίσκεται περίπου 12 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου και μόλις 3,7 μίλια από την ακτή της Τουρκίας. Το νησί κατοικείται από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια και εικάζεται ότι το όνομά της προέρχεται από τη σύζυγο του πρώτου κατοίκου, του Γλαύκου. Η Σύμη αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, χάρη στη συμμετοχή της στον Τρωικό πόλεμο με τρία πλοία, υπό την ηγεσία του βασιλιά της, Νηρέα. Ακολουθώντας την ιστορική πορεία των νησιών των Δωδεκανήσων, η Σύμη γνώρισε τη ρωμαϊκή κυριαρχία και στη συνέχεια τη βυζαντινή, μέχρι το 1309 που κατακτήθηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το 1522 πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων, εποχή που σηματοδότησε την τεράστια οικονομική της ανάπτυξη, χάρη στα φορολογικά προνόμια και άλλες ελευθερίες που τους είχε παραχωρήσει η Οθωμανική αυτοκρατορία. Το 1912 έρχεται η Ιταλική κυριαρχία, για να ακολουθήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η 8η Μαΐου του 1945, όπου υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης

photo:Luigi Rosa / CC BY-SA 2.0
Σύμη
Σύμη

Κλίμα Σύμη

Όπως και στα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου, το κλίμα της Σύμης είναι τυπικό μεσογειακό και δέχεται την επίδραση της θάλασσας, η οποία ανεβάζει τα επίπεδα υγρασίας. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με αραιές βροχοπτώσεις και η ψυχρή περίοδος διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Ακόμα και τότε όμως η μέσες θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 15°C, ενώ οι ελάχιστες πέφτουν στους 6°C μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Η καλοκαιρία με ελάχιστες έως καθόλου βροχές εκτείνεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο. Οι μέσες θερμοκρασίες είναι σταθερά άνω των 20°C, ενώ μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου αυτές ξεπερνάν τους 30°C και τον Ιούλιο και Αύγουστο τους 35°C. Η ζέστη του καλοκαιριού βέβαια μετριάζεται αισθητά από τα μελτέμια που δροσίζουν την ατμόσφαιρα.

 

Τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και ο ευχάριστος καιρός έχει προσελκύσει το 5% εκ των 2,600 περίπου μόνιμων κατοίκων από διάφορές Ευρωπαϊκές χώρες. Από την άλλη οι αφίξεις επισκεπτών ξεκινούν από τον Απρίλιο κορυφώνονται το καλοκαίρι και συνεχίζουν έως τις αρχές Νοεμβρίου. Βέβαια, οι πλέον ιδανικές καιρικές συνθήκες για να επισκεφτεί κανείς το νησί συναντώνται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Αξιοθέατα Σύμη

Τύποι Αξιοθεάτου