Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Τίρανα (Αλβανία)

Τίρανα

Αλβανία
Μοιράσου το

Αξιοθέατα στα Τίρανα

Τίρανα - Τελεφερίκ Στο Όρος Dajti Τελεφερίκ Στο Όρος Dajti
Dajti Ekspres
"Το τελεφερίκ Dajti Express στο όρος Dajti, βρίσκεται σε ύψος 1.230 μέτρων και καλεί τους επισκέπτες σε μια πολύ όμορφ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Τίρανα - Πλατεία Σκεντέρμπεη Πλατεία Σκεντέρμπεη
Sheshi Skënderbej
"Η τεράστια αυτή κεντρική πλατεία της πόλης, πήρε το όνομα της από τον εθνικό ήρωα της Αλβανίας, Γεώργιο Καστριώτη, το..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Τίρανα - Κάστρο της Πετρέλα Κάστρο της Πετρέλα
Petrelë
"Νοτιοανατολικά των Τιράνων και σε απόσταση 15 χλμ. περίπου, συναντάει κανείς το Κάστρο της Πετρέλα. Είναι ένα από τα ..." περισσότερα »
αρέσει σε 1 ταξιδολογίτη μου αρέσει!
Τίρανα - Συνοικία Blloku Συνοικία Blloku
Blloku
"Η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή των Τιράνων γεμάτη με εστιατόρια, καφετέριες και bar, είναι το λεγόμενο Blokku. Είναι η π..." περισσότερα »
αρέσει σε 1 ταξιδολογίτη μου αρέσει!
Τίρανα - Μουσείο Εθνικής Ιστορίας Τιράνων Μουσείο Εθνικής Ιστορίας Τιράνων
Muzeu Historik Kombëtar
"Το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας, στην είσοδο του οποίου εντυπωσιάζει το τεράστιο μωσαϊκό που αναπαριστά την ιστορία του α..." περισσότερα »
αρέσει σε 1 ταξιδολογίτη μου αρέσει!
Τίρανα - Εθνική Πινακοθήκη Τιράνων Εθνική Πινακοθήκη Τιράνων
Galeria e Arteve
"Σε ένα κτίριο μοντέρνα ανακαινισμένο, στεγάζεται η Εθνική Πινακοθήκη των Τιράνων, στην οποία φιλοξενείται η αλβανική ..." περισσότερα »
αρέσει σε 1 ταξιδολογίτη μου αρέσει!
Τίρανα - Μεγάλο Πάρκο Μεγάλο Πάρκο
Parku i Madh
"Αν περπατήσει κανείς νότια του κέντρου της πόλης για δέκα λεπτά, θα συναντήσει το Μεγάλο Πάρκο. Πίσω λοιπόν από το Π..." περισσότερα »
αρέσει σε 1 ταξιδολογίτη μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Τίρανα»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.
Πληροφορίες
Πληθυσμός: 421.286
Νόμισμα: Λεκ (Lek)
Αεροδρόμιο/α: Nene Tereza Tirana International (TIA)
Περιγραφή: Πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920, ανεξάρτητη από το 1912 - με το το συνέδριο της Lushnja - , τα Τίρανα που έχουν ιστορία 4 περίπου αιώνες, ιδρύθηκαν το 1614 από τον Τούρκο στρατηγό Sulejman Bargjini. Έχουν εποικηθεί όμως από τους νεολιθικούς ακόμα χρόνους και χτίστηκαν από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 520. Ιστορικά οι Αλβανοί θεωρούνται απόγονοι του αρχαίου λαού των Βαλκανίων, των Ιλλυριών. Η πόλη των Τιράνων πήρε το όνομά της πιθανόν από την Αλβανική λέξη të rrëna, δηλαδή πεσμένα, εννοώντας τις κατολισθήσεις από το βουνό Dajti στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πρωτεύουσα. Αυτή εικάζεται ως η πιο έμπιστη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας Τίρανα. Μια άλλη εκδοχή, θέλει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, σε μια βόλτα του στην περιοχή και ψάχνοντας για την ονομασία που θα της δώσει, να συναντά μια γιαγιά όπου την ρωτάει τι φτιάχνει και εκείνη να απαντά "τιρ αν", δηλαδή ότι φτιάχνει κλωστή από μαλλί προβάτου. Μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Αλβανία δεχόταν συνεχώς επιθέσεις από τους γείτονές της. Το 1939 καταλαμβάνεται από τον Μουσολίνι, ενώ το 1943 περνά στην ναζιστική κυριαρχία. Ώσπου, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέλαβε την εξουσία το Νοέμβριο του 1944, με ηγέτη τον Εμβέρ Χότζα. Για μισό αιώνα περίπου, το κομμουνιστικό καθεστώς θα επιβάλλει μια πολιτική απομόνωσης, η οποία θα λήξει τον Φεβρουάριο του 1991 με τις τότε αναταραχές να αποτελούν και το τέλος της μακράς περιόδου του σοσιαλισμού σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας. Από την εγκατάσταση της δημοκρατίας και μετά, τα Τίρανα που είναι η μεγαλύτερη πόλη στη ευρύτερη δημοκρατία της Αλβανίας και βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χώρας, αρχίζουν να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια τα Τίρανα έχουν κάνει άλματα προόδου, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, προσπαθώντας να ξορκίσουν την ιστορία του τόπου, ο οποίος υπήρξε πεδίο μαχών και πολέμων, λόγω των διάφορων κατακτητών που ανά τους αιώνες επιβουλεύονταν αυτή τη γη. Η μεταμόρφωση της πόλης σε μια πολύχρωμη πρωτεύουσα, έγινε με τη βοήθεια του δημάρχου Έντι Ράμα, ο οποίος είχε την ιδέα να αναπαλαιώσει και να βάψει με έντονα χρώματα όλα τα δημόσια κτίρια, να αναστηλώσει τις προσόψεις των νεοκλασικών κτιρίων, να ανασκευάσει τα πεζοδρόμια της χώρας και να κάνει πολλά ακόμα μικρά αλλά σημαντικά για την αισθητική της πόλης έργα. Τα Τίρανα διανύουν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο στην ιστορία τους και η προσπάθεια μεταμόρφωσης της πόλης σε σύγχρονη ευρωπαϊκή Μητρόπολη, δεν μένει απαρατήρητη από το βλέμμα του κάθε επισκέπτη.
Γλώσσα: Αλβανικά

Καιρός / Κλίμα
Ταξιδολογίτες στα Τίρανα
Εμπειρίες ταξιδολογιτών
Κοντινότεροι προορισμοί