Ελλάδα > Βέροια

Βέροια

(Πληθυσμός: 48306)

Η Βέροια βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία, είναι πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας και οι κάτοικοί της αγγίζουν τους 66,547 (2011). Είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με αναφορές στο Θουκυδίδη αλλά και πολύ σημαντική πόλη τους βασιλείου του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας. Μάλιστα, θεωρούνταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη μετά την Πέλλα. Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και επίσης, στην πόλη έχει διδάξει και ο Απόστολος Παύλος. Σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη, με έντονη αγροτική παραγωγή εξαιτίας του κάμπου και λειτουργούν μουσεία, η μεγαλύτερη δανειστική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα και διοργανώνονται ετήσια φεστιβάλ.

photo:FB Αχ Ελλαδα Σ'αγαπω
Βέροια 0

Το κλίμα της Βέροιας είναι μεσογειακό με αρκετά ηπειρωτικά χαρακτηριστικά μιας και η πόλη βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου, ενώ ταυτόχρονα ανάμεσα σε αυτή και τη θάλασσα παρεμβάλλεται η μεγάλη πεδιάδα της Ημαθίας. Οι χειμώνες εδώ είναι ήπιοι με αρκετές βροχοπτώσεις ψυχρό καιρό μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες γύρω από τους 0°C τον μήνα Ιανουάριο αλλά και τους δύο γειτονικούς σε αυτόν δεν είναι σπάνιες, και παρουσιάζουν διάρκεια όταν ψυχροί και σφοδροί άνεμοι κατεβαίνουν από το βουνό. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η γειτονική πεδιάδα και ο κοντινός Αλιάκμονας διατηρούν σχετικά ψηλά τα επίπεδα υγρασίας, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβρη η μέση μηνιαία θερμοκρασία υπερβαίνει τους 20°C. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δε, οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες κυμαίνονται στους 30°C και ορισμένες φορές αγγίζουν και ξεπερνούν τους 35°C.

 

Οι ιδανικές περίοδοι που ευνοούν την επίσκεψη και την περιήγηση στην πόλη της Βέροιας συνδέονται με τις ευχάριστες θερμοκρασίες του Μαΐου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και ενίοτε των αρχών Οκτωβρίου. Η ηλιοφάνεια βέβαια είναι συχνή και δίνει κάποιες πανέμορφες μέρες ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα.

 

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου