Ελλάδα > Ζαγόρι

Ζαγόρι

(Πληθυσμός: 3724)
Η περιοχή του Ζαγορίου, ή αλλιώς Ζαγοροχώρια, είναι μία έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 45 χωριά που σχηματίζει ένα ανάποδο τρίγωνο. Η λέξη Ζαγόρι είναι σλάβικης καταγωγής και σημαίνει πίσω από το βουνό, ονομασία που συμφωνεί και με την αρχαία ελληνική, καθώς ονομαζόταν Παροραία,
photo:Dimitris Karagiorgos
Ζαγόρι

Κλίμα Ζαγόρι

Ο καιρός στο Ζαγόρι έχει στοιχεία μεσογειακού αλλά και μεσευρωπαϊκού κλίματος. Το έντονο ανάγλυφο και οι υψομετρικές διαφορές δομούν μια ποικιλία μικροκλιμάτων που ξεκινούν από ηπιότερο πεδινό και φτάνουν μέχρι το ψυχρό ηπειρωτικό κλίμα των ορεινών περιοχών.

Το γεγονός ότι βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου κάνει το Ζαγόρι να δέχεται τις περισσότερες βροχοπτώσεις σε πανελλήνιο επίπεδο και αυτό άλλωστε συμβάλει στην εκτεταμένη χλωρίδα και την ύπαρξη δύο Εθνικών δρυμών, αυτού του Αώου - Φαραγγιού του Βίκου και της Βάλιας Κάλντα ανατολικά του βουνού Τύμφη.

 

Γενικά το Ζαγόρι χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Μάλιστα το ευχάριστο κλίμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάνει πολλούς επισκέπτες να το επιλέγουν αντί των θερμότερων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας.