Ελλάδα > Άγιο Όρος > Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Ιερά Μονή Δοχειαρίου Άγιο Όρος

Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου συναντάται στη δυτική ακτή της Αθωνικής Χερσονήσου και τοποθετείται μεταξύ των μοναστηριών Ξενοφώντος και Kωνσταμονίτου. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ακτή, με το πλοιάριο από την Ουρανούπολη να προσεγγίζει το μόλο του μοναστηριού για να πάρει και να αποβιβάσει προσκυνητές, ενώ περιβάλλεται από μια κατάφυτη πλαγιά.

Η πλειοψηφία των ιστορικών καταγραφών τοποθετούν την ίδρυσή του μοναστηριού μεταξύ των ετών 1030-1032 και ορίζουν ως κτήτορα τον μοναχό Δανιήλ του Δοχειαρίου. Βέβαια σύμφωνα με την παράδοση στην ίδρυση του μοναστηριού συμμετείχε και ο Άγιος Ευθύμιος, μαθητής και συνασκητής του Αγίου Αθανασίου του Αγειορείτη.

Μέγας ευεργέτης της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου υπήρξε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Ζ' Δούκας, ο οποίος βρέθηκε στο θρόνο μεταξύ 1071-1078 και βοήθησε πολλαπλά στην υποστήριξη και εδραίωση της λειτουργίας της Μονής.

Η ανέγερση του καθολικού πραγματοποιήθηκε το 1568 με δωρεά του Ιωάννη Λαπουσνεάνου και αφιερώθηκε στο όνομα των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ναό μεταξύ των μοναστηριών του Αγίου Όρους και γίνεται ιδιαίτερα επιβλητικός λόγω της υπερύψωσής του. Επίσης, ξεχωρίζει για τις θαυμαστές του τοιχογραφίες που αποδίδονται στον κρητικό ζωγράφο Τζώτζη, ενώ φιλοξενεί το σημαντικότερο κειμήλιο της Μονής που είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας η επονομαζόμενη "Γοργοεπήκοος".

Μερικά από τη σημαντικότερα κειμήλια που δύναται να θαυμάσει ο προσκυνητής στη Μονή Δοχειαρίου είναι ο μεγάλος χάλκινος ενεπίγραφος λιτανευτικός σταυρός του 11ου αιώνα, τμήμα του τιμίου ξύλου, αλλά και μια σειρά από αρχαιότητες και μια επιγραφή του Κασσάνδρου (3ος αιώνας π.Χ.) μέσω της οποίας δώριζε κτήματα σε μακεδόνες ευγενείς.

Επιπλέον, η μονή φημίζεται για τη βιβλιοθήκη της και το πολυετές γραμματειακό έργο που επιδεικνύει μέσω των μοναχών της. Μάλιστα διαθέτει περίπου 450 χειρόγραφα και 1500 έντυπα βιβλία.

Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, ήταν ανέκαθεν κοινοβιακή και σε αυτή εγκαταβιούν περίπου 50 μοναχοί.

Αφήστε στο σχολιό σας