Ελλάδα > Άγιο Όρος > Ιερά Μονή Ζωγράφου
Η Ιερά Μονή Ζωγράφου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αθωνικής Χερσονήσου και φημίζεται για το ιδιαίτερου κάλλους φυσικό περιβάλλον με μια κατάφυτη πλαγιά και βουνά που περιβάλλουν το μοναστηριακό συγκρότημα.
Κατατάσσεται ως 9η στην ιεραρχία κοινοβιακή μονή του Αγίου Όρους, ενώ θεωρείται βουλγαρική μονή καθώς από τον 13ο αιώνα κατοικείται κατά πλειοψηφία από Βούλγαρους μοναχούς.
Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη της Ιεράς Μονής Ζωγράφου ανάγονται στο 980. Κτήτορες του μοναστηριού φέρονται οι τρεις, κατά σάρκα αδελφοί, μοναχοί Μωυσής, Ααρών και Ιωάννης που καταγόταν από την Αχρίδα. Ενώ το όνομά της μονής προκύπτει από τον Γεώργιο το Ζωγράφο, που κατά την παράδοση ήταν ένας από τους προεστώτες της περιοχής κατά τον 10ο αιώνα.
Μεταξύ των μεγάλων ευεργετών του μοναστηριού συμπεριλαμβάνονται ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος, αλλά και οι ηγεμόνες από τη Βουλγαρία Ιωάννης Καλιμάν και Ιβάν Ασέν Β'. Στις αρχές του 14ου αιώνα, το μοναστήρι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους Καταλανούς, ανακαινίστηκε όμως γρήγορα με τη συνδρομή του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου καθώς και ηγεμόνων της Σερβίας και της Μολδοβλαχίας.
Το καθολικό της Μονής αποτελεί ένα από τα νεότερα κτίσματα διότι ανακατασκευάστηκε σχεδόν εκ θεμελίων το 1801. Φέρει τοιχογραφίες του 1817 και τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του οποίου φιλοξενεί την εικόνα που σύμφωνα με την παράδοση είναι αχειροποίητη.
Το ενδιαφέρον του προσκυνητή της Μονής Ζωγράφου θα κερδίσει, μεταξύ άλλων, το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το μνημείο των 26 ζωγράφων μαρτύρων στην αυλή της μονής, καθώς και τη φημισμένη βιβλιοθήκη με τους περγαμηνούς κώδικες που χρονολογούνται από τον 12ο και τον 13ο αιώνα. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στον πύργο της μονής και διαθέτει περισσότερα από 10000 σπάνια ελληνικά και βουλγαρικά χειρόγραφα.
Επίσης, η Ιερά Μονή Ζωγράφου διαθέτει 16 παρεκκλήσια τα μισά εκ των οποίων βρίσκονται εντός του μοναστηριού, ενώ τα υπόλοιπα τοποθετούνται εκτός αυτού.
Σήμερα η μοναστική δύναμη της Μονής ανέρχεται περίπου σε 28 άτομα και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι μοναχοί προέρχονται από τη Βουλγαρία, οι λειτουργίες τελούνται στη βουλγαρική γλώσσα.
Αφήστε στο σχολιό σας