Ελλάδα > Αράχωβα

Αράχωβα

(Πληθυσμός: 4180)

Η Αράχωβα είναι μια γραφική ορεινή κωμόπολη του νομού Βοιωτίας που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Ο πληθυσμός του δήμου συμπεριλαμβανομένων και των γύρω χωριών ξεπερνά τις 4.000 κατοίκους και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οι ασχολίες των ντόπιων σχετίζονται με τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι άλλωστε ευρύτερα διαδεδομένο ότι η Αράχωβα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων και δημοφιλέστερων χειμερινών προορισμών στην Ελλάδα. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες σκιέρ, επισκέπτες και λάτρεις των χειμερινών σπορ καθώς προσφέρει μια γκάμα από ενδιαφέρουσες επιλογές και όλα αυτά σε σχετικά μικρή απόσταση από την ελληνική πρωτεύουσα. Το όνομα και η φυσιογνωμία της έχει ταυτιστεί με μια πολύβουη περιγραφή που θα ταίριαζε στα πιο γνωστά ευρωπαϊκά χειμερινά θέρετρα αλλά σε καμία περίπτωσή δε διαπραγματεύεται την πολιτιστική κληρονομιά και της πατροπαράδοτες αξίες στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης. Από ιστορικής άποψης αποτελεί ηρωικό τόπο καθώς εδώ κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πολέμησε και κατατρόπωσε τον στρατό του Μουσταφάμπεη. Θα τη βρείτε στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Βοιωτίας σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από την Αθήνα και σίγουρα η γραφικότητα του τοπίου και η εξυπηρετικότητα των ντόπιων θα κάνουν τη διαμονή σας σε αυτή πραγματικά αξέχαστη.

photo:photosiotas / CC BY-SA 4.0
Αράχωβα 0

Το κλίμα στην Αράχωβα είναι ηπειρωτικό, κάτι που οφείλεται στο υψόμετρο του οικισμού που είναι 970 μέτρα και το γεγονός ότι περιβάλλεται από βουνά. Το καλοκαίρι είναι ξηρό και δροσερό (έως και αρκετά δροσερό κατά τη διάρκεια της νύχτας), ενώ ο χειμώνας είναι κρύος με βροχοπτώσεις και χιόνια. Οι χιονοπτώσεις το χειμώνα ευνοούνται από τους ΒΔ και ΝΔ ανέμους, ο νότιος προσανατολισμός της Αράχωβας όμως κάνει το χιόνι να μη μένει για πολλές μέρες. Από την άλλη ο ΒΑ άνεμος που τοπικά ονομάζεται Κατεβατός, δε φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά ενθαρρύνει το τσουχτερό κρύο. Τα ξηρά καλοκαίρια αντίθετά ξεχωρίζουν για τις ευχάριστες θερμοκρασίες και τις πολλές ηλιόλουστες μέρες.

 

Η χειμερινή σεζόν και ιδιαίτερα η περίοδος που η χιονοκάλυψη επιτρέπει τη λειτουργία του χιονοδρομικού του Παρνασσού, ορίζει την κορύφωση του αριθμού των επισκεπτών στην Αράχωβα. Ιδανικοί για επίσκεψη βέβαια, κρίνονται και οι καλοκαιρινοί μήνες, όταν πολλοί επισκέπτες αφήνουν τον καύσωνα των πόλεων επιζητώντας το βουνίσιο αεράκι και τη νυχτερινή δροσιά που κάνει απαραίτητη και την κουβέρτα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου