Μουσείο Φαμπερζέ Μπάντεν-Μπάντεν

Faberge Museum

Σε μικρή απόσταση και ανατολικά της πεζοδρομημένης Παλιάς Πόλης του Μπάντεν-Μπάντεν βρίσκεται το  Μουσείο Φαμπερζέ. Φέρει το όνομα της θρυλικής εταιρίας κοσμημάτων “House of Fabergé” που ιδρύθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1842 από τον Gustav Fabergé και λειτούργησε εκεί μέχρι το 1918 που μεταφέρθηκε στο Παρίσι (1924) λόγω της Επανάστασης των Μπολσεβίκων. Το μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2009 δημιουργήθηκε από τον Ρώσο συλλέκτη έργων τέχνης Alexander Ivanov.

 

Η επιτομή των πολυτελών εκθεμάτων

Η έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει πολλά κοσμήματα κατασκευασμένα από την εταιρία Φαμπερζέ, αλλά και μια σειρά από κομμάτια που θεωρούνται αντιγραφές (Fauxbergé: λογοπαίγνιο faux “ψεύτικο” + fabergé). Κάτι που αποκαλύφθηκε από ειδικούς μελετητές το 2020.

 

Το αυγό Rothschild 

Το σπουδαιότερο έκθεμα του μουσείου υπήρξε το αυγό Rothschild. Ένα από τα 52 πολυτελή ρολόγια σε μορφή πασχαλινού αυγού που παραδοσιακά παραγγέλνονταν από τους Τσάρους της Ρωσίας στην εταιρία. Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε από το Πάσχα του 1887 και τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ' ο οποίος δώρισε στην αυτοκράτειρα σύζυγο του ένα τέτοιο “αυγό”.

 

Αντικείμενο αξίας 8,9 εκ, ευρώ!

Ένα από αυτά τα πολυτελή ρολόγια, το αυγό Rothschild, εκτέθηκε στου μουσείο του Μπάντεν-Μπάντεν από το 2007, όταν ο Αλέξανδρος Ιβάνοφ το απέκτησε από πλειστηριασμό του Οίκου Κρίστις στην τιμή των 8,9 εκ. Λιρών Αγγλίας, έως το 2014 που μεταφέρθηκε στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Μάλιστα, αυτό έγινε το 2014 ως μορφή δώρου από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν προς τιμήν της 250ης επετείου του μουσείου.

 

Ο θρύλος των αυτοκρατορικών αυγών-ρολογιών Φαμπερζέ 

Αντίστοιχα με το αυγό Rothschild που κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του Ρώσου κοσμηματοπώλη Peter Carl Fabergé το 1902, η διάσημη εταιρία κατασκεύασε άλλα 52 αυγά υψηλής ποιότητας και περίπλοκης λεπτομέρειας για τη δυναστεία των Ρομανόφ. Από αυτά υπάρχουν τα 46 σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, ενώ τα υπόλοιπα 6 έχουν χαθεί.
 

Αφήστε στο σχολιό σας