Νότια Ευρώπη > Βελιγράδι

Βελιγράδι

(Πληθυσμός: 1.166.763)

Το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας. Βρίσκεται στην Παννονική πεδιάδα των Βαλκανίων στη συμβολή των ποταμών Σάββα και Δούναβη. Με πληθυσμό περίπου 1.7 εκατομμύρια κατοίκους στα μητροπολιτικά του όρια, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη χτισμένη στη ροή του Δούναβη. Αρχαιολογικά ευρήματα του πρώιμου Νεολιθικού πολιτισμού των Βίντσα δείχνουν ότι η περιοχή κατοικείται από τον 6ο αιώνα πΧ.. Η αρχική της ονομασία (3ος π,Χ.) ήταν "Σιγγιδών ενώ η πρώτη ιστορική αναφορά του ονόματος "Βελιγράδι" χρονολογείται από το 878μ.Χ..

 

Οι πιο πρόσφατες πληγές του Βελιγραδίου σχετίζονται με τις πολεμικές συγκρούσεις του 1991 που οδήγησαν στη διαίρεση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999 που κατέστρεψαν βασικές υποδομές της πόλης. Σήμερα η πόλη έχει ανακάμψει πλήρως και καταγράφει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και ανοικοδόμησης. Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι το Βελιγράδι είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο επιχειρηματικό κέντρο με πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα συγκεντρώνει παγκόσμιους κολοσσούς του τεχνολογικού τομέα που απασχολούν ταλαντούχους προγραμματιστές και άλλους επιστήμονες

 

Οι συνεχώς βελτιούμενες συγκοινωνιακές και τουριστικές υποδομές της πόλης, η φιλική ατμόσφαιρα, το καλό φαγητό και η φημισμένη νυχτερινή ζωή, προσελκύει έναν αριθμό επισκεπτών που τα τελευταία χρόνια είναι κατακόρυφα ανοδικός. Τα μουσεία και η πολυποίκιλη αρχιτεκτονική της πόλης αποκαλύπτουν μια πολυτάραχη ιστορία αιώνων, ενώ διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ κινηματογράφου, θεάτρου και μουσικής ορίζουν την πολιτιστική αύρα και προσφορά της Σέρβικής πρωτεύουσας.

photo:Sava52Bogdanovic / CC BY-SA 4.0
Βελιγράδι 0

Ο καιρός στο Βελιγράδι διαθέτει καιρό με ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, με διακριτές εποχές. Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος, μόλις 21 ημέρες κατά μέσο όρο έχουν θερμοκρασία κάτω του μηδενός και ο πιο κρύος μήνας θεωρείται ο Ιανουάριος. Η άνοιξη είναι σύντομη και βροχερή και διακόπτεται από την απότομη έλευση του καλοκαιριού, όπου η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς και ο πιο ζεστός μήνας είναι ο Ιούλιος. Το φθινόπωρο είναι μεγαλύτερο από την άνοιξη, με ζεστές και ηλιόλουστες μέρες. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις σημειώνονται κατά το Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ κατά μέσο όρο η ετήσια βροχόπτωση είναι γύρω στα 670 χιλιοστά.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου