Νότια Ευρώπη > Βελιγράδι > Πλατεία της Δημοκρατίας
Η Πλατεία Δημοκρατίας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πλατεία του Βελιγραδίου. Ενώνεται με τον πεζόδρομο του Πρίγκιπα Μιχαήλ και φιλοξενεί μερικά από τα πλέον ιστορικά κτίρια και φημισμένα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Σερβίας. Τα κυριότερα από αυτά είναι το Εθνικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο και το Άγαλμα του Πρίγκιπα Μιχαήλ.
Η πλατεία διαμορφώθηκε μετά την καταστροφή της πύλης Σταμπόλ (Stambol) που χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1886 και έλαβε το όνομά της εξαιτίας του δρόμου που τη διέσχιζε και οδηγούσε στην Κωνσταντινούπολη.
Το Εθνικό Θέατρο που δεσπόζει στην Πλατεία Δημοκρατίας χτίστηκε το 1868 και έχει ανακηρυχθεί μνημείο εθνικής κληρονομιάς της Σερβίας (1983). Μέσα στα χρόνια, το επιβλητικό κτίριο δέχτηκε καταστροφές πολέμων και βομβαρδισμών, ανοικοδομήθηκε και επιβίωσε ως ένα σύμβολο του σερβικού πολιτισμού, της παράδοσης και της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Το Εθνικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1844, μεταφέρθηκε στο κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία το 1950 και σήμερα οι συλλογές του φιλοξενούν περισσότερα από 400.000 εκθέματα.
Το μπρούτζινο Άγαλμα του Πρίγκιπα Μιχαήλ πάνω στο άλογο, φιλοτεχνήθηκε από τον Ιταλό γλύπτη Enrico Pazzi το 1882. Το άγαλμα μνημονεύει το μεγαλύτερο στρατιωτικό επίτευγμα του πρίγκιπα, που ήταν η νίκη του κατά των Τούρκων και την απελευθέρωση 7 πόλεων το 1867. Τα ονόματα των πόλεων βρίσκονται χαραγμένα σε πλάκες στο μνημείο, ενώ το χέρι του Μιχαήλ δείχνει προς την Κωνσταντινούπολη, καλώντας τους Τούρκους να φύγουν από τη χώρα.
Σήμερα η Πλατεία Δημοκρατίας είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία στο Βελιγράδι, αποτελεί τμήμα του εμπορικού κέντρου της πόλης και λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αφήστε στο σχολιό σας