Ελλάδα > Δράμα

Δράμα

(Πληθυσμός: 56062)

Πληροφορίες, όνομα, ιστορία

Η Δράμα είναι πόλη της ανατολικής Μακεδονίας και είναι πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Δράμας που στο βόρειο τμήμα της συνορεύει με τη Βουλγαρία. Περιβάλλεται από μια σειρά ορεινών όγκων όπως το Μενοίκιο, το Παγγαίο, ο Όρβηλος, η Λεκάνη και βεβαίως η οροσειρά της Ροδόπης. Ενώ το βουνό σύμβολο, που δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης, είναι το Φαλακρό. Ο πληθυσμός του ευρύτερου δήμου φτάνει τους 55.593 κατοίκους που αποτελούν το 60% του συνολικού πληθυσμού της περιφερειακής ενότητας. Το όνομα της πόλης προέρχεται από το "Ύδραμα" και σχετίζεται με την αφθονία υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή. Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ηρωνίδα, ανάγονται στη Νεολιθική Περίοδο (7.000 π.Χ.), ενώ η ίδρυση του πρώτου οικισμού έγινε τον 4ο αιώνα π.Χ.. Στα Ρωμαϊκά χρόνια, η πόλη αναπτύσσεται και η λατινική της ονομασία είναι "Δαράβεσκος". Επί Βυζαντινής

photo:Γιάννης Χουβαρδάς / CC BY-SA 2.0
Δράμα
Δράμα

Κλίμα Δράμα

Ο καιρός στη Δράμα είναι συνάρτηση ενός υπο-μεσογειακού κλίματος με ηπειρωτικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα η πόλη ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 115 μέτρων επηρεάζεται αισθητά από τα βουνά που την περιβάλουν αλλά και από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην πόλη. Το ίδιο της το όνομα μάλιστα "Ύδραμα-Δύδραμα" προέρχεται από αυτό το χαρακτηριστικό. 

 

Οι χειμώνες είναι ψυχροί και υγροί, με αρκετές βροχές, ενώ δε λείπουν οι χιονοπτώσεις που είναι αρκετά συχνές στα γύρω βουνά και σπανιότερες μέσα στην πόλη. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος με τον Δεκέμβριο και τον Φλεβάρη να ακολουθούν. Οι θερμότερη περίοδος του χρόνου με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται άνω των 20 βαθμών Κελσίου ξεκινά από τον Ιούνιο και διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο. Γενικά τα καλοκαίρια είναι ζεστά με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει κάποιες φορές τους 30°C. Ενώ οι βροχοπτώσεις περιορίζονται αισθητά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η καλύτερη εποχή βέβαια για να επισκεφθεί κανείς την πόλη μάλλον θεωρείται η άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου συχνά επικρατεί ευχάριστος καιρός, με λίγες βροχές και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου.

Αξιοθέατα Δράμα

Τύποι Αξιοθεάτου