Ελλάδα > Δράμα

Δράμα

(Πληθυσμός: 56062)

Η Δράμα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού βρίσκεται στην ανατολική Μακεδονία και συνορεύει με τη Βουλγαρία. Είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και χωρίς καμία αμφιβολία υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα όταν μετατράπηκε σε πεδίο πολεμικών συγκρούσεων και διεκδικήσεων. Η πόλη περιβάλλεται από μια σειρά ορεινών όγκων μεταξύ των οποίων το Μενοίκιο, το Παγγαίο, ο Όρβηλος, η Λεκάνη και βεβαίως η οροσειρά της Ροδόπης. Το βουνό σύμβολο όμως που δεσπόζει στον ορίζοντα και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής είναι το Φαλακρό. Η Δράμα διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και προσεγγίζεται εύκολα μέσω του εθνικού οδικού δικτύου, μέσω σιδηροδρόμου από τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο αλλά και αεροπορικώς μέσω του κοντινού αεροδρομίου της Χρυσούπολης. Σήμερα η Δράμα φιλοξενεί περίπου 40.000 χιλιάδες κατοίκους και διαθέτει συγκεντρωμένες τις βασικές υπηρεσίες διοίκησης, εκπαίδευσης, περίθαλψης και αθλητισμού. Η πόλη είναι ιδιαίτερα ζωντανή και μέσω των κατοίκων της προσφέρει φιλοξενία και ποιοτική εξυπηρέτηση σε όλους τους επισκέπτες της. Η πολιτιστική αύρα είναι διάχυτη μεταξύ των δραστήριων πολιτιστικών συλλόγων που βοηθούν στη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων, των εκθεσιακών χώρων και των βιβλιοθηκών που υπάρχουν στην πόλη. Βέβαια θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί ότι η Δράμα θεωρείται η πρωτεύουσα της διασκέδασης στην ευρύτερη περιοχή και για την άμεση εξακρίβωση αυτής της άποψης θα σας προτείναμε μια νυχτερινή περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης.

photo:Γιάννης Χουβαρδάς / CC BY-SA 2.0
Δράμα 0

Ο καιρός στη Δράμα είναι συνάρτηση ενός υπο-μεσογειακού κλίματος με ηπειρωτικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα η πόλη ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 115 μέτρων επηρεάζεται αισθητά από τα βουνά που την περιβάλουν αλλά και από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην πόλη. Το ίδιο της το όνομα μάλιστα "Ύδραμα-Δύδραμα" προέρχεται από αυτό το χαρακτηριστικό. 

 

Οι χειμώνες είναι ψυχροί και υγροί, με αρκετές βροχές, ενώ δε λείπουν οι χιονοπτώσεις που είναι αρκετά συχνές στα γύρω βουνά και σπανιότερες μέσα στην πόλη. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος με τον Δεκέμβριο και τον Φλεβάρη να ακολουθούν. Οι θερμότερη περίοδος του χρόνου με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται άνω των 20 βαθμών Κελσίου ξεκινά από τον Ιούνιο και διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο. Γενικά τα καλοκαίρια είναι ζεστά με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει κάποιες φορές τους 30°C. Ενώ οι βροχοπτώσεις περιορίζονται αισθητά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η καλύτερη εποχή βέβαια για να επισκεφθεί κανείς την πόλη μάλλον θεωρείται η άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου συχνά επικρατεί ευχάριστος καιρός, με λίγες βροχές και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου