Ελλάδα > Δράμα > Σπήλαιο Αγγίτη

Σπήλαιο Αγγίτη Δράμα

Το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χμ βορειοδυτικά της Δράμας, στο δήμο Προσοτσάνης, δίπλα στο χωριό Πηγές. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 από μία ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων, σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρία. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό, από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού). Η αίθουσα αυτή έχει διάμετρο 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 15 μέτρα, ενώ ήταν γνωστή λόγω του φυσικού ανοίγματος και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τους σπηλαιολόγους. Η άλλη ονομασία του σπηλαίου είναι "Μααρά", ονομασία που πιθανώς ετυμολογείται στα αραβικά ως "μικρό σπήλαιο", είτε στα εβραϊκά που σημαίνει "νερό από το βουνό". Στην περιοχή επίσης έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Τέλος, εκτός από το σπήλαιο, η περιοχή προσφέρει ταβερνάκια και χώρους για καφέ, αλλά και πικ-νικ, δίπλα στο ποτάμι. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του.

Ιστοσελίδαhttp://www.spilaioaggiti.gr/

eirini_skg

Έχω πάει 3 φορές κ είναι μοναδικό!οπωσδήποτε ένα μπουφάν μαζί σας, χειμώνα-καλοκαίρι, γιατί κάνει πολύ κρύο μέσα στο σπήλαιο

08/12/2021

Απάντηση

el_astuto

Αυτό ισχύει σχεδόν πάντα... το πιο κουφό μάλιστα είναι όταν επισκεφτεί κανείς κάποιο σπήλαιο το καλοκαίρι. Αν δεν είσαι προετοιμασμένος την ακούς κανονικά με το κοντομάνικο.

08/12/2021

Απάντηση

SofiaS

Είναι ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια της Ελλάδας! Αξίζει να το επισκεφθείτε!

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας