Ελλάδα > Κάλυμνος

Κάλυμνος

(Πληθυσμός: 16441)

Η Κάλυμνος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πέλαγος, ανάμεσα στην Κω, τη Λέρο και τη Μ. Ασία. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων. Η επιφάνειά της είναι 109,67 τ. χλμ., ενώ το μήκος των ακτών φτάνει τα 96 χλμ. Ο πληθυσμός της είναι 20.237 και οι περισσότεροι κατοικούν στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα. Η Κάλυμνος χαρακτηρίζεται ορεινή- ημιορεινή. Η παρουσία πολυάριθμων και βαθιών χαραδρών και ορεινών όγκων είναι έντονη σε όλη την επιφάνεια του νησιού. Η αρχική ονομασία του νησιού ήταν Καλύδνα. Προστάτης του νησιού ήταν ο Απόλλωνας με το ιερό του να αποτελεί πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο στο νησί καθ’ όλη την αρχαιότητα έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Κάλυμνο χτίστηκαν πολλοί ναοί πάνω σε ερείπια παλιών αρχαίων ναών. Η Κάλυμνος γνώρισε πολλούς κατακτητές στο πέρας της ιστορίας της. Αυτοί που άφησαν τα σημάδια τους στο νησί, τόσο στη φυσιογνωμία του όσο και στην κουλτούρα των κατοίκων είναι οι Βενετοί που

photo:treffen2014
Κάλυμνος
Κάλυμνος

Κλίμα Κάλυμνος

Το κλίμα της Καλύμνου είναι τυπικό μεσογειακό και ως νησί σαφώς επηρεάζεται από τη θάλασσα. Στα θερμά και ξηρά καλοκαίρια η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 30°C και κάποιες φορές σκαρφαλώνει στους 35°C. Ποτέ όμως η ατμόσφαιρα δε γίνεται αποπνικτική, καθώς τα μελτέμια αποτελούν παράγοντα δροσιάς. Η ψυχρή περίοδος του χρόνου διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Τότε παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό από τις περιορισμένες γενικά βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 0°C-8°C.

 

Η υψηλή ηλιοφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου δίνει καταπληκτικές ημέρες ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα, ενώ οι ευχάριστες κλιματικές συνθήκες τις άνοιξης και του φθινοπώρου ευνοούν την περιήγηση αλλά και την αναρρίχηση, το σπορ για το οποίο είναι διάσημο το νησί. Τέλος, ο Σεπτέμβριος περιγράφεται συχνά ως ο πλέον ευχάριστος και γαλήνιος μήνας διακοπών όπου η θερμοκρασία της θάλασσας φτάνει κοντά στους 25°C.

 

Αξιοθέατα Κάλυμνος

Τύποι Αξιοθεάτου