Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Καρπενήσι - Πανοραμική

Καρπενήσι

Ελλάδα
Μοιράσου το

Αξιοθέατα στο Καρπενήσι

Καρπενήσι - Μονή Προυσού Μονή Προυσού
"Σε απόσταση 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου βρίσκεται η Μονή Προυσού (ή Προυσσού). Είναι χτισμένη σε ένα επιβλητι..." περισσότερα »
αρέσει σε 7 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Άξιζε τον κόπο να περιμένουμε στην ουρά για να προσκυνήσουμε. "
Καρπενήσι - Λίμνη Κρεμαστών Λίμνη Κρεμαστών
"Η λίμνη Κρεμαστών βρίσκεται ανάμεσα στο νομό Αιτωλοακαναρνίας και Ευρυτανίας και είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της..." περισσότερα »
αρέσει σε 6 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Απίστευτης ομορφιάς λίμνη!!! Αξίζει την επίσκεψή σας."
Καρπενήσι - Φαράγγι «Πάνταβρέχει» Φαράγγι «Πάνταβρέχει»
"Ένα από τα ομορφότερα τοπία της Ευρυτανίας, στο οποίο η πρόσβαση είναι από δύσκολη (κατά το καλοκαίρι) έως και αδύνατ..." περισσότερα »
αρέσει σε 5 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Σκέφτομαι να πάω 1-2/9/11 για 2-3 μέρες και θα ήθελα να μάθω αν είναι εύκολο να δω το φαράγγι με τις λιμνούλες. Πως μπορώ να το διασχίσω;..."
Καρπενήσι - Κορυσχάδες Κορυσχάδες
Ευρυτανίας
"Ένα μικρό χωριό και γραφικό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από το Κα..." περισσότερα »
αρέσει σε 5 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καρπενήσι - Μεγάλο Χωριό Μεγάλο Χωριό
Ευρυτανίας
"Σε υψόμετρο 720 μέτρων, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι, βρίσκεται το Μεγάλο Χωριό. Είναι χτισμέν..." περισσότερα »
αρέσει σε 5 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καρπενήσι - Κεφαλόβρυσο Κεφαλόβρυσο
Ευρυτανίας
"Το Κεφαλόβρυσο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι. Εκεί έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχε..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καρπενήσι - Λόφος Αγίου Δημητρίου Λόφος Αγίου Δημητρίου
"Βρίσκεται στα νότια της πόλης, λίγο μετά τον περιφερειακό, στην έξοδο προς Λαμία. Σύμφωνα με την παράδοση ο λόφος αυτ..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καρπενήσι - Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου
Βελούχι
"Το Καρπενήσι διαθέτει ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Απέχει 284 χιλιόμετρα από..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"διπλα βρισκεται το ξενοδοχειο kedros village"
Καρπενήσι - Μικρό Χωριό Μικρό Χωριό
Ευρυτανίας
"Το Μικρό Χωριό είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του νομού. Αποτελείται από το Παλαιό και ..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καρπενήσι - Το γεφύρι του Μανώλη Το γεφύρι του Μανώλη
"Βρίσκεται στο σημείο όπου ο ποταμός Αγραφιώτης κάνει την έξοδο του στη Λίμνη των Κρεμαστών, σε απόσταση 55 χιλιομέτρω..." περισσότερα »
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Αν και τα νερά ήταν ελάχιστα, το γεφύρι είναι πανέμορφο!"
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Καρπενήσι»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.
Πληροφορίες
Πληθυσμός: 8.575
Περιγραφή: Σε υψόμετρο 960 μέτρων, στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Τυμφηστός, σε ένα πανέμορφο τοπίο, βρίσκεται το Καρπενήσι. Αποτελεί πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και το μοναδικό αστικό κέντρο του νομού. Η απόσταση του από την Αθήνα είναι 295 χιλιόμετρα, από τη Θεσσαλονίκη 370 χιλιόμετρα και από τη Λαμία μόλις 75. Είναι μία μικρή πόλη, ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά καλυμμένα από ελατοδάση, ένα εκπληκτικά όμορφο φυσικό τοπίο, γεγονός που το καθιστά μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας και συχνά αποκαλείται ως η "Ελβετία της Ελλάδας". Η ιστορία της πόλης ξεκινά από την αρχαιότητα και εικάζεται ότι στην περιοχή υπήρχαν πολλοί διάσπαρτοι οικισμοί, στα περίχωρα της σημερινής πόλης. Σε έναν από αυτούς βρέθηκε ο περίφημος "Θησαυρός του Καρπενησίου", ο οποίος αποτελείται από 35 αριστουργήματα ελληνιστικής χρυσοχοΐας. Ως ενιαίος οικισμός εμφανίζεται κατά τη βυζαντινή εποχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι πρώτοι οικιστές του Καρπενησίου προκειμένου να επιλέξουν το ιδανικό σημείο κτίσης της πόλης, έκοψαν τρία κομμάτια κρέατος και τα τοποθέτησαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Ύστερα από μερικές μέρες επέστρεψαν και το έλεγξαν. Το ένα από τα τρία, αυτό που είχαν τοποθετήσει στην περιοχή που σήμερα είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, το βρήκαν σε προχωρημένη σήψη, ένδειξη, ότι ο τόπος είναι απάνεμος και ζεστός. Έτσι, κατά την παράδοση πάντα, αυτό το "απόγωνο σημείο" επέλεξαν να χτίσουν τα πρώτα σπίτια τους. Την περίοδο της τουρκοκρατίας αναπτύσσεται οικονομικά λόγω της αγροκτηνοτροφίας. Από το 1645 έως το 1814 στο Kαρπενήσι λειτουργούσε Σχολή για ανώτερη μόρφωση που ίδρυσε ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους Eυγένιος Γιαννούλης ο Aιτωλός και εξελίχθηκε σε μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο. Το δύσβατο της περιοχής ευνοεί την παρουσία αρματωλών και κλεφτών και ξεσπούν συχνά εξεγέρσεις σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, μέχρι την Επανάσταση του 1821, όπου υπό την ηγεσία των Γιοδασαίων και Βράσκα, η πόλη απελευθερώθηκε. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γεννήθηκε εδώ η ένοπλη Εθνική Αντίσταση υπό την ηγεσία του Άρη Βελουχιώτη, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση της χώρας. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, το Καρπενήσι αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο σημαντικών ιστορικών γεγονότων και οι βουνοπλαγιές αποτέλεσαν και πάλι τόπους σύγκρουσης. Στις 20 Ιανουαρίου 1949 έγινε επίθεση και οι αντάρτες κατέλαβαν το Καρπενήσι για 18 ημέρες. Το 1949 τελείωσε ο εμφύλιος, αφήνοντας ανυπολόγιστες καταστροφές πίσω του. Σήμερα το Καρπενήσι έχει καθιερωθεί ως ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ιδιαίτερα το χειμώνα, και διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο αλλά και σύγχρονες τουριστικές υποδομές, που υπόσχονται ποιοτική χαλάρωση για τους φυσιολάτρεις και όχι μόνο.

Καιρός / Κλίμα
Ταξιδολογίτες στο Καρπενήσι
Εμπειρίες ταξιδολογιτών
Κοντινότεροι προορισμοί