Ελλάδα > Καρπενήσι

Καρπενήσι

(Πληθυσμός: 8575)

Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων, στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Τυμφρηστός. Η απόσταση του από την Αθήνα είναι 295 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 370 χλμ. και από τη Λαμία μόλις 75 χλμ. Το όνομά του αναφέρεται για πρώτη φορά σε τουρκικό απογραφικό του 1454 και προέρχεται από τη λέξη "kárpinu" (στα λατινικά caprinus) που σημαίνει γάβρος ή οστρυά (δέντρο). Στην αρχαιότητα το Καρπενήσι ονομαζόταν Οιχαλία, ενώ στην περιοχή υπήρχαν πολλοί διάσπαρτοι οικισμοί. Μάλιστα σε έναν από αυτούς βρέθηκε ο περίφημος "Θησαυρός του Καρπενησίου", ο οποίος αποτελείται από 35 αριστουργήματα Ελληνιστικής χρυσοχοΐας. Ως ενιαίος οικισμός εμφανίζεται κατά τη βυζαντινή εποχή, ενώ την περίοδο της τουρκοκρατίας αναπτύσσεται οικονομικά λόγω της αγροκτηνοτροφίας.

 

Από το 1645 έως το 1814 υπήρξε μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο λόγω της σχολής που ίδρυσε εδώ ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους Ευγένιος Γιαννούλης ο Aιτωλός. Ταυτόχρονα, είχε μεγάλη συμβολή στην Επανάσταση του 1821 μιας και το δύσβατο της περιοχής ευνοούσε ανέκαθεν την παρουσία αρματωλών και κλεφτών. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην περιοχή γεννήθηκε η ένοπλη Εθνική Αντίσταση υπό την ηγεσία του Άρη Βελουχιώτη, και μετά την απελευθέρωση βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο με τα θλιβερά γεγονότα και τις καταστροφές του εμφυλίου πολέμου.

 

Σήμερα το Καρπενήσι έχει καθιερωθεί ως ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ το εκπληκτικά όμορφο φυσικό τοπίο, ανάμεσα σε κατάφυτα επιβλητικά βουνά, το κάνει μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συχνά αποκαλείται ως η "Ελβετία της Ελλάδας". Διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, η περιοχή είναι πασίγνωστη για τα μοναστήρια και τους ιερούς ναούς. Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας, η Μονή Προυσού, το Μοναστήρι των Δομιανών και η Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βράχας είναι μόνο μερικά από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα της περιοχής. Μέσα στους αιώνες είχαν πολύτιμη προσφορά στο Έθνος και στην Ορθοδοξία, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.

photo:Georgios Pazios (User:Alaniaris) / CC0 1.0
Καρπενήσι 0

Το κλίμα στο Καρπενήσι της Ευρυτανίας είναι μεσογειακό ηπειρωτικό μιας με υψόμετρο 975 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας είναι η ψηλότερη πρωτεύουσα νομού της Ελλάδας. Το ορεινό περιβάλλον της περιοχής ξεχωρίζει για τα ευχάριστα και δροσερά καλοκαίρια ακόμα και όταν ο υδράργυρος ανηφορίζει δραματικά σε άλλες ελληνικές πόλεις. Από την άλλη οι χειμώνες είναι βροχεροί και οι χιονοπτώσεις καθόλου σπάνιες. 

 

Η πόλη περηφανεύεται (και όχι άδικα) για το ξηρό και υγιεινό κλίμα της, που σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθιστούν το Καρπενήσι ιδανικό προορισμό για ξεκούραση και αναζωογόνηση, όλες τις εποχές του χρόνου.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου