Ελλάδα > Καρπενήσι

Καρπενήσι

(Πληθυσμός: 8575)

Πληροφορίες για το Καρπενήσι, όνομα και ιστορία

Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων, στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Τυμφρηστός. Η απόσταση του από την Αθήνα είναι 295 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 370 χλμ. και από τη Λαμία μόλις 75 χλμ. Το όνομά του αναφέρεται για πρώτη φορά σε τουρκικό απογραφικό του 1454 και η ετυμολογική του ανάλυση οδηγεί σε δύο θεωρίες. Είτε προέρχεται από τη λέξη "kárpinu" (στα λατινικά caprinus) που σημαίνει γάβρος ή οστρυά (δέντρο). Είτε οφείλεται στην τουρκική λέξη kar-benis που σημαίνει χιονοσκέπαστος. Στην αρχαιότητα το Καρπενήσι ονομαζόταν Οιχαλία, ενώ στην περιοχή υπήρχαν πολλοί διάσπαρτοι οικισμοί. Μάλιστα σε έναν από αυτούς βρέθηκε ο περίφημος "Θησαυρός του Καρπενησίου", ο οποίος αποτελείται από 35 αριστουργήματα Ελληνιστικής χρυσοχοΐας. Ως ενιαίος οικισμός εμφανίζεται κατά τη βυζαντινή εποχή, κάτι που πιστοποιείται από τα ερείπια

Κλίμα Καρπενήσι

Το κλίμα στο Καρπενήσι της Ευρυτανίας είναι μεσογειακό ηπειρωτικό μιας με υψόμετρο 975 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας είναι η ψηλότερη πρωτεύουσα νομού της Ελλάδας. Το ορεινό περιβάλλον της περιοχής ξεχωρίζει για τα ευχάριστα και δροσερά καλοκαίρια ακόμα και όταν ο υδράργυρος ανηφορίζει δραματικά σε άλλες ελληνικές πόλεις. Από την άλλη οι χειμώνες είναι βροχεροί και οι χιονοπτώσεις καθόλου σπάνιες. 

 

Η πόλη περηφανεύεται (και όχι άδικα) για το ξηρό και υγιεινό κλίμα της, που σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθιστούν το Καρπενήσι ιδανικό προορισμό για ξεκούραση και αναζωογόνηση, όλες τις εποχές του χρόνου.

Αξιοθέατα Καρπενήσι

Τύποι Αξιοθεάτου