Ελλάδα > Ναύπακτος

Ναύπακτος

(Πληθυσμός: 25.121)

Πληροφορίες για τη Ναύπακτο, όνομα και ιστορία

Η Ναύπακτος είναι μια πόλη της Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας. Βρέχεται από το βόρειο τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου και είναι χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Μόρνου, ανατολικά του Αντιρρίου. Ο ευρύτερος δήμος φιλοξενεί 25.121 κατοίκους, κάνοντας τη Ναύπακτο την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας μετά το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Το αρχαίο όνομα “Ναύπακτος” προκύπτει από τις λέξεις “ναυς” (πλοίο) και “πήγνυμι” (κατασκευάζω, στερεώνω) και σημαίνει “ναυπηγείο”. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα η πόλη αποκαλούνταν από τους Έλληνες “Έπακτος”, από τους Φράγκους “Λεπάντο” και στη συνέχεια από τους Τούρκους ως Ινεμπάχτι. Με το ιστορικό όνομα της πόλης να επανέρχεται, τελικά, μετά την απελευθέρωση στα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας η περιοχή της Ναυπάκτου κατοικούνταν από το Δωρικό

Κλίμα Ναύπακτος

Το κλίμα της Ναυπάκτου είναι τυπικό μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια. Όντας παράκτια περιοχή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θάλασσα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού για παράδειγμα η θαλάσσια αύρα μετριάζει τη ζέστη στην ατμόσφαιρα, ενώ αντίστοιχα το χειμώνα το παράκτιο στοιχείο κάνει τα ψυχρότερα καιρικά φαινόμενα ηπιότερα. Η υψηλή ηλιοφάνεια παρατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει το κλίμα της Ναυπάκτου ιδιαίτερα ευχάριστο.

 

Αξιοθέατα Ναύπακτος

Τύποι Αξιοθεάτου