Ελλάδα > Ναύπακτος > Λιμάνι της Ναυπάκτου

Λιμάνι της Ναυπάκτου Ναύπακτος

Παλια Πόλη

Το “σήμα κατατεθέν” της πόλης

Το Ενετικό λιμάνι της πόλης αποτελεί σίγουρα το “σήμα κατατεθέν” της Ναυπάκτου. Το παλιό γραφικό λιμανάκι δημιουργείται από 2 βραχίονες που στα άκρα τους έχουν δύο πύργους και στην πραγματικότητα αποτελούν προέκταση των τειχών του κάστρου που περικλείει την παλιά πόλη. Το άνοιγμα δε, που υπάρχει ανάμεσα στους 2 βραχίονες φτάνει τα 35 μέτρα. 

 

Τα αγάλματα του δεξιού βραχίονα και ο φάρος του αριστερού

Χαρακτηριστικό του γραφικού Ενετικού λιμανιού της Ναυπακτου είναι τα δύο αγάλματα που φιλοξενούνται στον δεξιό βραχίονα, όπως κοιτά κανείς τη θάλασσα. Το πρώτο άγαλμα, που βρίσκεται στο ψηλότερο τμήμα της άκρης του βραχίονα και απεικονίζει τον Γιώργο Ανεμογιάννη (Παξοί 1798 - Ναύπακτος 1821) ο οποίος ήταν Έλληνας πυρπολητής και ήρωας της Επανάστασης του 21'. Ο Ανεμογιάννης μαρτύρησε στα χέρια των Τούρκων όταν αιχμαλωτίστηκε στην προσπάθειά του να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα που είχε βρει καταφύγιο στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

Σε μικρή απόσταση από το άκρο του βραχίωνα βρίσκεται το άγαλμα του διάσημου Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος πολέμησε στην ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Στην οποία μάλιστα ο συγγραφέας τραυματίστηκε βαριά στο αριστερό του χέρι, χάνοντας ουσιαστικά τη λειτουργικότητά του.

Από την άλλη, στον αριστερό βραχίωνα του λιμανιού ξεχωρίζει το παλιό φρούριο και ο Φάρος της Ναυπάκτου. Ο φάρος στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια του φρουρίου φτάνοντας σε ύψος τα 16 μέτρα, ενώ κατασκευάστηκε το 1909.

 

Παλιό εμπορικό λιμάνι και μοναδικό αξιοθέατο

Η Ναύπακτος μέχρι τα  μέσα του 20 αιώνα υπήρξε σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός για εμπορικά πλοία. Ήταν λιμάνι ιδιαίτερης εμπορικής σημασίας, καθώς εδώ ξεφορτώνονταν αγαθά που διοχετεύονταν στην ορεινή Ναυπακτία και τη Δωρίδα. Με τη δημιουργία των λιμανιών και την ενίσχυση του πορθμείου του Ρίο-Αντίρριο, το Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου έχασε την εμπορική του σημασία.

Η γραφική ομορφιά του βέβαια παραμένει αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί ένα από τα πλέον φωτογραφημένα σημεία της πόλης. Είναι ιδανικό μέρος για βόλτα, ενώ φιλοξενεί ταβέρνες, μπαρ, και εστιατόρια εξαιρετικής ποιότητας. Κάθε καλοκαίρι, προσεγγίζεται από κρουαζιερόπλοια με ξένους τουρίστες αλλά και επισκέπτες που φτάνουν στη Ναύπακτο για να απολαύσουν τη μοναδική ομορφιά της.

pescadito

Πολύ όμορφο μέρος για καφέ και φαγητό.

21/03/2023

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας