Νότια Ευρώπη > Πόρτο > Παλάτι Χρηματιστηρίου

Παλάτι Χρηματιστηρίου Πόρτο

Palácio da Bolsa

Πολύ κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Πόρτο και στη βόρεια όχθη του ποταμού Ντούρο βρίσκεται το ιστορικό Παλάτι του Χρηματιστηρίου. Είναι ένα νεοκλασικό οικοδόμημα με στοιχεία γοτθικής και μαυριτανικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε μεταξύ 1842 και 1850. Κατασκευάστηκε από τον εμπορικό σύλλογο του Πόρτο με σκοπό να στεγάσει το χρηματιστήριο της πόλης, κάτι που πιστοποιεί τη μεγάλη σημασία της πορτογαλικής πόλης ως εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. 

 

Φημισμένο αξιοθέατο του ιστορικού κέντρου του Πόρτο

Αποτελώντας σημαντικό τοπόσημο του Ιστορικού κέντρου του Πόρτο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεχίζει να λειτουργεί ως Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ αποτελεί μαγνήτη για μεγάλο αριθμό τουριστών.

Στις ξεναγήσεις που προσφέρει, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τις εξαιρετικές εσωτερικές διακοσμήσεις που ολοκληρώθηκαν μάλιστα, μόλις το 1910, 60 χρόνια μετά τα εγκαίνια του χρηματιστηρίου! Μεταξύ αυτών, η διάσημη “Αραβική Σάλα” με τα επιχρυσωμένα μαυριτανικά γεωμετρικά σχέδια, αλλά και η εσωτερική “Αυλή των Εθνών” με τη χαρακτηριστική γυάλινη οροφή. Το συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί συνολικά ως εθνικό πορτογαλικό μνημείο από το 1982, ενώ αρκετά συχνά φιλοξενεί διάφορα συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αφήστε στο σχολιό σας