Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Ρόδος - Κάστρα πανοραμική

Ρόδος

Ελλάδα
Μοιράσου το
Ρόδος - Παλιά Πόλη της Ρόδου Παλιά Πόλη της Ρόδου
Η παλιά πόλη κτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη που έφτασαν στη Ρόδο το 13ο αιώνα. Το εντυπωσιακό Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ή Ιπποτών της Ρόδου πλέον βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του κάστρου της Παλιάς Μεσαιωνικής Πόλης, το επονομαζόμενο, κατά τα χρόνια της Ιπποτοκρατίας (1309-1522), Κολλάκιο ή Chateu. Η περιπλάνηση σας στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης θα σας φέρει μπροστά στην Οδό των Ιπποτών, που είναι χτισμένη πάνω σε δρόμο της αρχαίας πόλης. Πρόκειται για την κεντρική οδό της Παλιάς Πόλης, πλάτους 6 μέτρων, όπου θα συναντήσετε και τα περισσότερα μεσαιωνικά κτίρια. Το 1522 μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες τελικά η Πόλη της Ρόδου πέφτει στα χέρια των Οθωμανών και ξεκινά η περίοδος της Τουρκοκρατίας (1522-1912). Δεν θα χαρακτηρίζαμε αυτή την περίοδο από τις πιο λαμπρές για την πόλη, αλλά μάλλον το αντίθετο. Οι μεν οχυρώσεις αλλά και τα περισσότερα μεσαιωνικά κτίσματα συντηρούνται αλλά οι μετατροπές στις χρήσεις είναι σημαντικές. Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου μετατρέπεται σε φυλακή, το Νοσοκομείο των Ιπποτών σε στρατώνα, ενώ την ίδια ώρα κτίζονται πολλά τζαμιά, με εντυπωσιακούς μιναρέδες αλλά και λουτρά. Οι Έλληνες δεν είχαν πλέον το δικαίωμα να κατοικούν εντός των τειχών. Όσοι διατηρούσαν καταστήματα και γενικά όσοι εργάζονταν μέσα σ’ αυτήν, ήταν υποχρεωμένοι να την εγκαταλείπουν το ηλιοβασίλεμα.Το 1912 ξεκινά μια νέα περίοδος για τη Ρόδο, όταν καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς. Η περίοδος της Ιταλοκρατίας (1912-1948) είναι μια περίοδος ανάπτυξης αλλά και μεταμόρφωσης της πόλης. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης η οποία εκτός από μεσαιωνικά μνημεία, φιλοξενεί ένα ολόκληρο μωσαϊκό αρχαίων, βυζαντινών, οθωμανικών αλλά ιταλικών μνημείων είναι ο Ναός της Αφροδίτης, το Νοσοκομείο των Ιπποτών, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, η Οπλοθήκη, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών, το Τζαμί του Σουλεϊμάν και το Μέγαρο της Καστελλανίας.Η Παλιά Πόλη δεν προσφέρεται ωστόσο μόνο για ρομαντικούς περιπάτους. Πρόκειται όπως είπαμε για μια ολοζώντανη Πολιτεία, που κατακλύζεται -πάντα με σεβασμό στην παράδοση, καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε ρυμοτομική επέμβαση- από κάθε είδους εμπορικά μαγαζιά, εστιατόρια, ταβέρνες ενώ η νυχτερινή της ζωή είναι παροιμιώδης.
Πρόσβαση: Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και ο καλύτερος τρόπος να τη γυρίσετε είναι με τα πόδια.
αρέσει σε 8 ταξιδολογίτες

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Παλιά Πόλη της Ρόδου"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Ρόδος » Παλιά Πόλη της Ρόδου
Είναι τεράστια η παλιά πόλη και σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε άλλη εποχή, στο μεσαίωνα.
5 χρόνια πριναπάντηση (1) μου αρέσει!

έτσι είναι ακριβώς. Είχα πάθει ακράτητο ενθουσιασμό όταν είχα πάει.. ούτε οι ιταλοί που κατά χιλιάδες φώναζαν και χαλούσαν το σκηνικό δεν με πτόησαν!
4 χρόνια πριν
Ρόδος » Παλιά Πόλη της Ρόδου
Μπορείς να περπατάς μέσα στην Παλιά Πόλη μέρες ολόκληρες και πάντα έχεις κάτι νέο για ν΄ανακαλύψεις!
7 χρόνια πριναπάντηση μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Ρόδος»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Ρόδος - Παλιά Πόλη της Ρόδου Ρόδος - Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων Ρόδος - Κοιλάδα με τις Πεταλούδες Ρόδος - Λίνδος Ρόδος - Κολοσσός της Ρόδου Ρόδος - Ενυδρείο της Ρόδου Ρόδος - Λόφος του Μόντε Σμιθ Ρόδος - Πάρκο Ροδίνι Ρόδος - Καζίνο της Ρόδου