Ελλάδα > Σκιάθος

Σκιάθος

(Πληθυσμός: 5.802)

Πληροφορίες για τη Σκιάθο, όνομα και ιστορία

Η Σκιάθος είναι νησί του Αιγαίου και ανήκει στις Σποράδες. Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος απέχοντας λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα και τις ακτές του νότιου Πηλίου. Με συνολικό πληθυσμό 5.802 κατοίκους, αν και αρκετά μικρότερη σε έκταση  από τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων, είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί σε σύγκριση με τα γειτονικά, Σκόπελο και  Αλόννησο, αλλά και τη Σκύρο, που βρίσκεται νοτιοανατολικότερα, ανήκει στις Σποράδες, αλλά διοικητικά υπάγεται στην Εύβοια. Για την προέλευση του ονόματος του νησιού υπάρχουν δύο θεωρίες. Είτε αποτελεί σύνθεση των λέξεων “σκιά” και “Άθως”, υπονοώντας ότι δέχεται τη σκιά της σχετικά κοντινής Αθωνικής Χερσονήσου. Είτε σε μια επικρατέστερη εκδοχή (που αποδέχεται και Σκιαθίτης συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης), είναι λέξη που περιγράφει τη σκιά των πυκνών και εκτεταμένων

Κλίμα Σκιάθος

Το κλίμα στη Σκιάθο είναι θαλάσσιο μεσογειακό και μοιάζει πολύ με αυτό της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Οι χειμώνες εδώ είναι ήπιοι και συγκεντρώνουν τις περισσότερες βροχοπτώσεις του έτους, ενώ τα καλοκαίρια είναι θερμά και ξηρά. Το χειμώνα πνέουν συνήθως ισχυροί άνεμοι, αλλά ο παγετός και η πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο η ευχάριστες θερμοκρασίες με μέσες τιμές άνω των 20°C επιστρέφουν, ενώ κατά τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού (Ιούλιο, Αύγουστο) το θερμόμετρο συχνά σκαρφαλώνει γύρω στους 35°C.

 

Αναμφισβήτητα η καλοκαιρινή περίοδος κρίνεται ως η καλύτερη για επίσκεψη στο νησί. Τότε οι ευχάριστες θερμοκρασίες είναι ο απόλυτος κανόνας και η αρκετή ζέστη μετριάζεται από τους συνηθισμένους βόρειους ανέμους του Αιγαίου τα μελτέμια. Βέβαια, όλες οι εποχές στο νησί έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και σίγουρα η ομορφιά της φύσης και η γαλήνη της άνοιξης και του φθινοπώρου μαγνητίζουν τους επιλεκτικούς επισκέπτες.

Αξιοθέατα Σκιάθος

Τύποι Αξιοθεάτου