Ελλάδα > Σκιάθος > Σπίτι - Μουσείο του Παπαδιαμάντη

Σπίτι - Μουσείο του Παπαδιαμάντη Σκιάθος

Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γεννήθηκε και έζησε στη Σκιάθο. Τα έργα του, ως επί το πλείστον, περιστρέφονται γύρω από τις ομορφιές του νησιού και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, διαποτισμένα με τον καθαρό και ποιητικό του λόγο. Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στις 4 Μαρτίου 1851 δεν υπάρχει πια, αφού πουλήθηκε και οι αγοραστές του το κατεδάφισαν. Ο συγγραφέας μεγάλωσε, έζησε και πέθανε στο σπίτι που έχτισε ο πατέρας του το 1860. Αυτό το σπίτι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρα από την παραλία της πόλης, σε ένα στενό δρομάκι που καταλήγει σε αδιέξοδο. Αποτελείται από δύο ορόφους, το κατώγι που αποτελείται από έναν μεγάλο χώρο με ένα πηγάδι στη μέση και το ανώγι που αποτελείται από μία στενή είσοδο που οδηγεί σε τρία δωμάτια. Καθώς μπαίνουμε αριστερά, είναι το χειμωνιάτικο δωμάτιο με το τζάκι του, όπου πέρασε τις τελευταίες του στιγμές ο μεγάλος συγγραφέας. Το μικρότερο δωμάτιο στα δεξιά, ήταν το υπνοδωμάτιο και γραφείο του, ενώ παλιότερα ήταν το παπαδικό του πατέρα του, παπα Αδαμάντιου, όπου φυλάσσονταν τα βιβλία και τα άμφιά του. Το δωμάτιο αυτό θυμίζει κατά πολύ κελί μοναστηριού με ένα παράθυρο και ένα στενό κρεβάτι μόνο. Γενικότερα, πρόκειται για ένα πολύ λιτό νησιώτικο σπίτι, ενώ θα δείτε και πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης του συγγραφέα. Η παλιά είσοδος του σπιτιού έχει κλειστεί και οι επισκέπτες ανεβαίνουν από μία ξύλινη εξωτερική σκάλα. Το μουσείο είναι ανοιχτό τις ημέρες Τρίτη έως Κυριακή, κατά τις ώρες 09:00-13:00 και 17:00-20:00, τηλέφωνο 24270-22240.

olgaki

Το σπίτι είναι σε πολύ καλή κατάσταση κ μπορείτε εδώ να δείτε κ τα προσωπικά αντικείμενα του Παπαδιαμάντη. Η είσοδος είναι γύρω στα 2-3 ευρώ, αν θυμάμαι καλά

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη joanna

joanna

ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑ ΕΓΩ (ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ) Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.ΚΑΛΟΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ.ΕΙΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΕΣΑ (ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΛΠ.) ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΟΠΟΥ "ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΑ"

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας