Σόφια

(Πληθυσμός: 1.284.311)

Η Σόφια είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας, 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σερβία, στην πεδιάδα κοντά στους πρόποδες του βουνού Βιτόσα. Με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής της περιοχής να φτάνει τους 1.674.651 κατοίκους, είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Βουλγαρίας. Η Σόφια χαρακτηρίζεται μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με τα αρχαιολογικά ευρήματα να δείχνουν ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης τουλάχιστον από το 7.000 π.Χ.. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Σερδική (Serdica) και προερχόταν από τη θρακική φυλή των Σαρδών. Το όνομα Σόφια προκύπτει από το ναό της Αγίας Σοφίας και αναφέρεται για πρώτη φορά σε ιστορικά έγγραφα περίπου στα μέσα του 14ου αιώνα. Μέσα στους αιώνες η Σόφια κατακτήθηκε από Ρωμαίους, Ούνους, Βισιγότθους και Σλάβους. Το 809 ενσωματώθηκε στη Βουλγαρική Αυτοκρατορία υπό την ηγεσία του Κρούμου, ενώ μετέπειτα διοικήθηκε από Βυζαντινούς και Οθωμανούς. Το 1878 επανήλθε στη βουλγαρική κυριαρχία μπαίνοντας σε μια περίοδο δημογραφικής και οικονομικής ανάπτυξης.

 

Σήμερα, με μετά από τη μακρόχρονη διακυβέρνηση του κομμουνιστικού καθεστώτος (1946-1990) η Σόφια αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Θεωρείται διεθνώς ένας από τους φιλικότερους τόπους για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και πληροφορικής, ενώ φιλοξενεί εταιρίες μεταφορών και χρηματοοικονομικών παγκόσμιου βεληνεκούς. Το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης ορίζεται από τα διάσημα αξιοθέατα, τις ιστορικές εκκλησίες και  τα μουσεία που διαθέτει. Ταυτόχρονα φημίζεται για το θεατρόφιλο κοινό της, τις κινηματογραφικές παραγωγές και τις παραστάσεις όπερας και μπαλέτου.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ιδιαίτερη οικιστική ανάπτυξη, βελτίωση των υποδομών καθώς και ανανέωση του συγκοινωνιακού δικτύου της πόλης. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Σόφια θεωρείται σίγουρα ένας οικονομικότερος προορισμός, προσελκύει έναν συνεχόμενα αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών στην πόλη. Άλλωστε πολλές επιλογές διασκέδασης, φαγητού και ψυχαγωγίας δομούν έναν πολύ ενδιαφέρον και ανερχόμενο αστικό προορισμό.

Ο καιρός στη Σόφια διαθέτει υγρό ηπειρωτικό κλίμα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα επικρατεί έντονο κρύο με αρκετές χιονοπτώσεις . Η θερμοκρασία πέφτει πολύ συχνά κάτω από το μηδέν και πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι - 4 βαθμοί Κελσίου. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στη Σόφια είναι περίπου 650 χιλιοστά, οι περισσότερες εκ των οποίων παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η θερμοκρασία στην πόλη μπορεί να φτάσει τους 35 βαθμούς και ο πιο ζεστός μήνας είναι ο Αύγουστος. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του καιρού της Σόφιας, είναι η ξαφνική άνοδος θερμοκρασίας που μπορεί να συμβεί τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, φαινόμενο το οποίο αποκαλείται "καλοκαίρι τσιγγάνος" (tsigansko liato).

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου