Νότια Αμερική > Μπουένος Άιρες > Γειτονιά Λα Μπόκα (La Boca)

Γειτονιά Λα Μπόκα (La Boca) Μπουένος Άιρες

La Boca

Αντισυμβατική γειτονιά εργατικής τάξης

Η γειτονιά La Boca (Λα Μπόκα) είναι μια διάσημη μποέμ (ελεύθερη, μη συμβατική) περιοχή με ιδιαίτερη αύρα. Αποτελεί μια από τις πιο φημισμένες περιοχές της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Το όνομά της στα ισπανικά σημαίνει "στόμα" και μάλλον σχετίζεται με τον ποταμό Matanza που διαρρέει το Μπουένος Άιρες και χύνεται στον Ατλαντικό, ακριβώς στο σημείο που βρίσκετε η γειτονιά Λα Μπόκα, το ναυπηγείο και άλλες βιομηχανικές ζώνες.

 

Χωνευτήρι μεταναστών, επαναστατική αύρα και ταγκό

Μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα η περιοχή δέχτηκε μεγάλο αριθμό μεταναστών από Ευρώπη, Ασία και κυρίως από τη Γένοβα της Ιταλίας. Έχει ταυτιστεί με κοινωνικές επαναστάσεις όπως αυτή του 1882, όταν μετά από μια μακρά γενική απεργία, η Μπόκα κήρυξε απόσχιση από το κράτος της Αργεντινής (!) υψώνοντας τη σημαία της Γένοβας.

Η Λα Μπόκα ήταν πάντα και παραμένει μια γειτονιά της εργατικής τάξης, με αρκετά περιστατικά μικροεγκληματικότητας, αλλά και μια ελευθεριάζουσα αύρα που ανέκαθεν ευνοούσε την έκφραση μέσω της τέχνης. Μεταξύ άλλων, εδώ έγιναν τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης του λατινοαμερικάνικου χορού του ταγκό, ενώ πάντα ήταν μια περιοχή που φιλοξενούσε πολλές μπάντες.

 

Η έδρα της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας  Μπόκα Τζούνιορς.

Ο σύλλογος Μπόκα Τζούνιορς ιδρύθηκε το 1905 και μάλιστα ο θρύλος λέει ότι η τότε εμφάνιση της ομάδας ήταν όποια με τα χρώματα ενός άλλου συλλόγου της περιοχής αυτού της Νότιγχαμ ντε Αλμάγκρο. Τότε (1906) η δύο ομάδες συμφώνησαν να παίξουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου όπου ο νικητής θα κρατούσε τα χρώματα. Η Μπόκα έχασε και έλαβε την απόφαση να υιοθετήσει τα χρώματα της σημαίας του πρώτου σκάφους που κατέπλεε στο λιμάνι της Λα Μπόκα. Το πρώτο πλοίο λοιπόν που εισήλθε στο λιμάνι της πόλης ήταν σουηδικό, έτσι η Μπόκα Τζούνιορς απέκτησε το μπλε και κίτρινο της σουηδικής σημαίας.

Το γήπεδο της, το La Bombonera (Λα Μπομπονέρα), που βρίσκεται στην περιοχή. Ενώ οι κάτοικοι είναι ταυτισμένοι με την ομάδα. Μέσα στα χρόνια για την Μπόκα Τζούνιορς αγωνίστηκαν θρύλοι του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου με απόλυτο παράδειγμα τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το πάθος του εμβληματικού Μαραντόνα υπήρξε τεράστιο για το σύλλογο και αντίστοιχα άσβεστο παραμένει το πάθος των κατοίκων της Μπόκα που κυριολεκτικά ζουν και αναπνέουν γα την ομάδα.

 

Η περιοχή Λα Μπόκα σήμερα

Η περιοχή La Boca είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης. Ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα σπίτια, τους πεζόδρομους που σφύζουν από ζωή, αλλά και το ταμπεραμέντο των κατοίκων της. Μια βόλτα στον πεζόδρομο Caminito, θα σας φέρει μπροστά σε πολλούς μουσικούς του δρόμου, χορευτές του ταγκό και διάφορους άλλους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν το έργο τους. 

Αφήστε στο σχολιό σας