Μπουρτζ Χαλίφα Ντουμπάι

Burj Khalifa

Πρόκειται για τον ψηλότερο πύργο του Ντουμπάι του ταυτόχρονα αποτελεί το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2009. Υπεύθυνη για την κατασκευή ήταν η εταιρία Samsung Engineering & Construction η οποία έχει κατασκευάσει τους πύργους Πετρόνας και τον Ταϊπέι 101, ενώ το κόστος άγγιξε τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ύψος του φτάνει τα 828 μέτρα και από πολλούς θεωρήθηκε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα καθώς ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ ύψους που το κατείχε ο ουρανοξύστης Ταϊπέι 101 με ύψος 509,2 μέτρα. Μεταξύ άλλων διαθέτει 160 ορόφους, το γρηγορότερο ασανσέρ που λειτουργεί με ταχύτητα 64 χλμ την ώρα και διαθέτει πισίνα στον 76ο όροφο που θεωρείται η υψηλότερη στον κόσμο. Ένα επιπλέον δημοφιλές χαρακτηριστικό είναι το σιντριβάνι που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του πύργου και το κόστος της κατασκευής του ανήλθε στα 217 εκατομμύρια δολάρια.

Το όνομά του οφείλεται στον Σεΐχη του Αμπού Ντάμπι και πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Χαλιφά Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν και σύμφωνα με την ηγεσία αποτελεί το καμάρι του Εμιράτου. Σήμερα λειτουργεί κατά μεγάλο ποσοστό ως το οικονομικό κέντρο της πόλης αφού φιλοξενεί πλήθος εταιριών και συνολικά περισσότερους από 12.000 εργαζομένους. Η τουριστική πλευρά του οικοδομήματος είναι εξίσου σημαντική καθώς σε ετήσιο επίπεδο που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες που το επιλέγουν για να θαυμάσουν την μοναδική θέα της ευρύτερης περιοχής. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι στην περίπτωση που θέλετε να νιώσετε και να αντικρύσετε τον ορισμό της πολυτέλειας σε τεράστιες διαστάσεις, θα πρέπει να συμπεριλάβετε την επίσκεψή στον πύργο αρκετά ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων σας.

Ιστοσελίδαhttp://www.burjkhalifa.ae/

pescadito

Η πραγματικά μεγάλη διαφορά που έχει από το δεύτερο μέχρι στιγμής ψηλότερο κτίριο του πλανήτη δείχνει ότι δύσκολα θα ξεπεραστεί... Τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον!

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας