Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Ηράκλειο - Πανοραμική παλιάς πόλης

Ηράκλειο

Ελλάδα
Μοιράσου το
Ηράκλειο - Κούλε Κούλε
Παραλιακή
Το Κούλε είναι ένα ενετικό φρούριο, με τη σημερινή του μορφή, κατασκευάστηκε μεταξύ 1523 με 1540 για την προστασία του λιμανιού. Το όνομα του στην Βενετική εποχή ηταν Rocca a Mare ή Castello a Mare και επί Τουρκοκρατίας, μετά το 1669, με το όνομα 'Κούλες'. Έχει έκταση περίπου 3.600 τ.μ κι έχει τη μορφή τετράπλευρου με ένα έντονα προβαλλόμενο τμήμα σε σχήμα ημικυκλίου στην ανατολική πλευρά του. Είναι διώροφο κι αποτελείται από ισχυρότατη τοιχοποιία, με το πάχος των εξωτερικών τμημάτων του να φτάνει τα 8,70 μ. Ο Francesco Basilicata σε έκθεση του 1630 αναφέρει πως στο ισόγειο υπήρχαν 18 μεγάλα κανόνια, στο δώμα άλλα 25 μικρότερα διαφόρων διαμετρημάτων, 300 κιβώτια μπαρούτι στις αποθήκες και 6.144 βλήματα διαφόρων μεγεθών. Ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, ανάγλυφος στις τρεις μαρμάρινες εντοιχισμένες στο φρούριο πλάκες, επιβλητικός και εμβληματικός εποπτεύει ακόμα το εντυπωσιακό αυτό μνημείο. Δυτικά από τον Κούλε εκτείνεται η δυτική παραλιακή λεωφόρος, η λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου. Ακριβώς πάνω στο θαλάσσιο τείχος έχει διαμορφωθεί ένας πεζόδρομος με θέα το πέλαγος, που προσφέρει τη δυνατότητα για απολαυστικές βόλτες. Οι ντόπιοι το λένε "μπεντενάκι", δηλαδή τειχάκι. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες, οι οποίες έχουν τα τραπέζια τους εδώ και προσφέρουν φαγητό ή μεζέδες για ουζάκι και κρασί σε ντόπιους και επισκέπτες.
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες

Που να μείνετε

ψάχνετε για ξενοδοχεία κοντά σε "Κούλε"; δείτε τις καλύτερες επιλογές »

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Κούλε"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Ηράκλειο » Κούλε
το καστρο του κουλε δεσποζει στο λιμανι του ηρακλειου μαλλον απο τον 14ο αιωνα (απο την εποχη των βενετων) και φαινεται πως χτιστηκε στη θεση ενος παλαιοτερου καστρου.
6 χρόνια πριναπάντηση μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Ηράκλειο»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Ηράκλειο - Κούλε Ηράκλειο - Κνωσός Ηράκλειο - Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Ηράκλειο - Λιοντάρια Ηράκλειο - Ενυδρείο Cretaquarium Ηράκλειο - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Ηράκλειο - Ενετικά Τείχη Ηρακλείου Ηράκλειο - Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη