Ελλάδα > Ιωάννινα

Ιωάννινα

(Πληθυσμός: 80.371)

Πληροφορίες για τα Γιάννενα, όνομα και ιστορία

Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα, όπως αναφέρονται, είναι πόλη της Ηπείρου και πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας. Η πόλη βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι της Ηπειρωτικής Ελλάδας και είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας που είναι και το πλέον γνώριμο χαρακτηριστικό της. Με τον πληθυσμό του ευρύτερου δήμου να φτάνει τους 113.094 κατοίκους, τα Ιωάννινα αποτελούν την έδρα και τη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Ηπείρου. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευση του ονόματος της πόλης, με την επικρατέστερη να συνδέεται με κάποιον οικιστή Ιωάννη ή τη Βυζαντινή μονή του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκονταν στο Κάστρο από το 510 μέχρι το 1610. Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή πιστοποιείται από την Παλαιολιθική Εποχή (22.000 π.Χ.), ενώ εδώ υπήρχε αρχαίος οικισμός στα Κλασσικά και Ρωμαϊκά χρόνια. Η ακριβής περίοδος ίδρυσης της πόλης είναι συγκεχυμένη και

Κλίμα Ιωάννινα

Το κλίμα στα Ιωάννινα είναι ηπειρωτικό, υγρό και σχετικά τραχύ. Είναι μία από τις πιο βροχερές περιοχές της Ελλάδας και αυτό φαίνεται από την εκτεταμένη βλάστηση της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στη λίμνη και τα ψηλά βουνά που περιτριγυρίζουν την πόλη.

 

Οι χειμώνες είναι αρκετά ψυχροί, με πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα γύρω βουνά, ενώ η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 5°C τον Ιανουάριο, που είναι και ο ψυχρότερος μήνας του χρόνου. Τα καλοκαίρια είναι ευχάριστα, με ηλιόλουστες μέρες, ωστόσο δε λείπουν οι βροχές ούτε από αυτή την εποχή, ενώ η μέση θερμοκρασία πολλές φορές ξεπερνά τους 30 βαθμούς. Όλες οι εποχές θεωρούνται καλές για μία επίσκεψη στην πόλη, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να έχετε μία ομπρέλα μαζί σας.

Αξιοθέατα Ιωάννινα

Τύποι Αξιοθεάτου