Ελλάδα > Ιωάννινα

Ιωάννινα

(Πληθυσμός: 111745)

Η πόλη των Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη πόλη του γεωγραφικού διαμερίσματος της Ηπείρου και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Ο πληθυσμός της ξεπερνά τις 70.000 κατοίκους και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρης της Ελλάδας. Τα Γιάννενα ιδρύονται τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας και η ονομασία τους προκύπτει από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στο χώρο του κάστρου ήδη από το 510 μ.Χ.. Κατά τους επόμενους αιώνες δέχτηκαν πλήθος επιδρομών και κατελήφθησαν από Ρώσους, Σλάβους και Νορμανδούς. Τον 13ο αιώνα μετά την απελευθέρωσή τους από τον Αλέξιο Κομνηνό, φιλοξένησε την έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και μέχρι την κατάκτησή τους από τους Τούρκους το 1430, οπότε γνώρισαν σημαντική οικονομική και πνευματική άνθιση. Αρχικά οι Τούρκοι με τον Σινάν Πασά παραχώρησαν αρκετά δικαιώματα στους κατοίκους της πόλης, στη συνέχεια μετά τη σημείωση αναταραχών και εξεγέρσεων σκλήρυναν τη στάση τους χωρίς να επηρεάσουν όμως ουσιαστικά την οικονομική εξέλιξη αφού οι Έλληνες έμποροι ανέπτυσσαν σχέσεις με σημαντικά εμπορικά κέντρα της Ευρώπης (Βενετία Λιβόρνο) με αποτέλεσμα να ανέρχονται οικονομικά και ορισμένοι από αυτούς σήμερα, εξαιτίας της προσφοράς τους προς τον τόπο τους και την Ελλάδα, να θεωρούνται εθνικοί ευεργέτες. Η συμβολή τους στα γράμματα και τις τέχνες είναι αδιαμφισβήτητη καθώς ανέδειξαν μεγάλες πνευματικές μορφές με πανελλήνια και παγκόσμια εμβέλεια. Σήμερα η πόλη περηφανεύεται για για το ιδιαίτερα επιτυχημένο πανεπιστήμιο, τα δύο διεθνώς αναγνωρισμένα νοσοκομεία, το ναυταθλητικό κέντρο αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση που συνοδεύεται από αξιόλογη βελτίωση των υποδομών. Μπορείτε να προσεγγίσετε λοιπόν την πόλη των Ιωαννίνων είτε μέσω του κρατικού αερολιμένα της πόλης είτε χρησιμοποιώντας τον καινούριο οδικό άξονα της Εγνατίας οδού που ρίχνει την απόσταση με την Αθήνα στα 438 χιλιόμετρα και την απόσταση με τη Θεσσαλονίκη στα 370 χιλιόμετρα.

photo:Στέφανος Δ. Γαβαλάς / CC BY-SA 4.0
Ιωάννινα 0

Το κλίμα στα Ιωάννινα είναι ηπειρωτικό, υγρό και σχετικά τραχύ. Είναι μία από τις πιο βροχερές περιοχές της Ελλάδας και αυτό φαίνεται από την εκτεταμένη βλάστηση της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στη λίμνη και τα ψηλά βουνά που περιτριγυρίζουν την πόλη.

 

Οι χειμώνες είναι αρκετά ψυχροί, με πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα γύρω βουνά, ενώ η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 5°C τον Ιανουάριο, που είναι και ο ψυχρότερος μήνας του χρόνου. Τα καλοκαίρια είναι ευχάριστα, με ηλιόλουστες μέρες, ωστόσο δε λείπουν οι βροχές ούτε από αυτή την εποχή, ενώ η μέση θερμοκρασία πολλές φορές ξεπερνά τους 30 βαθμούς. Όλες οι εποχές θεωρούνται καλές για μία επίσκεψη στην πόλη, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να έχετε μία ομπρέλα μαζί σας.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου