Ελλάδα > Ιωάννινα > Αποκριές στα Ιωάννινα

Αποκριές στα Ιωάννινα Ιωάννινα

Στη συνείδηση της πλειοψηφίας των κατοίκων των Ιωαννίνων η περίοδος της Αποκριάς κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Αυτό οφείλεται στην βαθιά παράδοση των δρώμενων και των εθίμων που συνοδεύουν αυτή την περίοδο. Τα περιπαικτικά τραγούδια, οι φωτιές στις γειτονιές και τα αυθόρμητα γλέντια δημιουργούν ένα κλίμα χαράς κεφιού και χαλάρωσης του καθωσπρεπισμού που είναι διάχυτο σε ολόκληρη την πόλη. Στις μέρες μας διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι κάνουν μια αξιόλογη προσπάθεια διατήρησης και ξαναζωντανέματος της παράδοσης και των εθίμων δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους αλλά και επισκέπτες να νιώσουν κομμάτι ενός ξεχωριστού συνόλου.

crazymech

Κάθε μέρα της Αποκριάς είναι διασκεδαστική αλλά αυτή που ξεχωρίζει είναι η τελευταία Κυριακή της όπου όλες οι γειτονιές ανάβουν τις "Τζιαμάλες". Πρόκειται για τεράστιες φωτιές όπου γύρω τους στήνεται μεγάλο γλέντι με χορό, φαγητό και τσίπουρο. Μεγάλες εστίες φωτιάς ανάβουν σε κάθε γειτονιά από τους κατοίκους και όσοι θέλουν περιφέρονται από γειτονιά σε γειτονία και το γλέντι με το πέρασμα της ώρας όλο και φουντώνει.

08/12/2021

Απάντηση

jimmi

Οι τζαμαλες στις μερες μας εχουν εκφυλιστει. Νεο-δημοτικα τραγουδια (απο cd), λουκανικα και ψοφια κεφια. Το μονο που αξιζει ειναι οι παρεες με τους μασκαραδες που γυρνανε απο την μια φωτια στην άλλη (περιπου 20 τζαμαλες στην πολη). Την πιο γνησια και πιο κεφατη τζαμαλα παντως θα την βρειτε στο καστρο.

08/12/2021

Αφήστε στο σχολιό σας