Γκραντ Κάνιον Λας Βέγκας

Grand Canyon

Το Grand Canyon, είναι ένα απόκρημνο φαράγγι που βρίσκεται στο οροπέδιο του Κολοράντο στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ. Έχει ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο από το 1919, ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, και θεωρείται ένα από τα εφτά φυσικά θαύματα του κόσμου.

 

Το φαράγγι διασχίζεται από τον ποταμό Κολοράντο, την αιτία δημιουργίας του. Καθώς ο ποταμός διάβρωνε σιγά σιγά την πεδιάδα του Κολοράντο, ξεκινώντας 17 εκατομμύρια χρόνια πριν, το οροπέδιο ανυψωνόταν, εξαιτίας γεωλογικών πιέσεων, δημιούργησε τελικά το μοναδικό αυτό αξιοθέατο. Δεν είναι ούτε το βαθύτερο, ούτε το πιο φαρδύ φαράγγι στον κόσμο, όμως, εξαιτίας της παλαιότητάς του και του μεγέθους του, το Grand Canyon είναι από τα πλέον μελετημένα του κόσμου, αφού επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν το σχηματισμό των εδαφών στη Βόρειο Αμερική.

 

Εκτός από τη σημαντικότητά του από γεωλογικής άποψης, το οικοσύστημα του Grand Canyon αποτελεί ένα ακόμη πεδίο μελέτης από επιστήμονες, αφού καλύπτει μεγάλο εύρος από είδη φυτών και ζώων, αλλά κυρίως, αποτελεί σημείο σύνδεσης ειδών του βορρά και του νότου, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί φυσικό σύνορο.

 

Ιστορικά, υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπων να κατοικούν στις σπηλιές του φαραγγιού από το 1200 π.Χ., ενώ πρόγονοι των φυλών που κατοικούν ακόμη και σήμερα στο φαράγγι, μετανάστευσαν εκεί το 500 μ.Χ..

 

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι και να πάρουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες, να διασχίσουν το φαράγγι με τα πόδια, με βάρκα, ιππεύοντας, ή ακόμη και με ελικόπτερο. Κάθε χρόνο το φθινόπωρο το φαράγγι φιλοξενεί τον υπερ-μαραθώνιο, ενώ δίνονται και άδειες για κατασκήνωση στην περιοχή.

Ιστοσελίδαhttp://www.grandcanyon.com/

Αφήστε στο σχολιό σας