Ευρώ-Ασία > Μόσχα > Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου

Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου Μόσχα

Собор Василия Блаженного

photo:Jorge Láscar / CC BY 2.0
Μόσχα - Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου10d

Ιστορικός ναός της Ρωσικής Ορθοδοξίας

Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή Ρώσικο Ορθόδοξο καθεδρικό ναό που βρίσκεται στην κόκκινη πλατεία και είναι αφιερωμένος στην Παναγία. Η ανέγερση του ναού πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1555 και 1561, μετά από εντολή του τσάρου Ιβάν του Τρομερού, σε ανάμνηση της κατάκτησης του χανάτου του Καζάν. Το 1588 ο τσάρος Φιοντόρ ο Κωδωνοκρούστης επέκτεινε το ναό προσθέτοντας στην ανατολική πλευρά του ναού ένα παρεκκλήσιο προς τιμή του Αγίου Βασιλείου από τον οποίο πήρε το όνομά του ολόκληρος ο ναός.

 

Τοπόσημο της Κόκκινης Πλατείας

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κόκκινης Πλατείας απέναντι ακριβώς από το Κρεμλίνο. Αποτελείται από εννέα παρεκκλήσια στις κορυφές των οποίων δεσπόζουν οι χαρακτηριστικοί ρωσικοί "κρεμμυδοειδής" τρούλοι που σε συνδυασμό με τα σχέδια την πολυχρωμία τους δομούν μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εικόνα.

 

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Σίγουρα αποτελεί ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά παράδειγμα της Ρωσικής αρχιτεκτονικής που σχετίζεται με τη ναοδομία και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1990.

 

Σήμα κατατεθέν της Μόσχας

Από το 1928 λειτουργεί ως τμήμα του κρατικού ιστορικού μουσείου και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να τον επισκεφτείτε καθώς από πολλούς θεωρείται το "σήμα κατατεθέν" της Μόσχας.

Πρόσβαση

Και αυτό το μνημείο βρίσκεται στην περιοχή της Κόκκινης Πλατείας έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τρόλεϊ (γραμμές 1,2,12,30) ή το λεωφορείο(γραμμές 12υ,Κ) και αποβιβαζόμενοι στον σταθμό Metro Alexandrivskiy Sad να βρεθείτε ακριβώς δίπλα στον προορισμό σας. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό και με κατεύθυνση τον σταθμό Borovitskaya θα βρεθείτε στο στον καθεδρικό.

Αφήστε στο σχολιό σας