Πράγα

(Πληθυσμός: 1.275.406)

Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα της Τσεχίας και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μολδάβα (Vltava), στη Βοημία, την ιστορική περιοχή της κεντρικής Ευρώπης. Με περίπου 2.700.000 κατοίκους στη μητροπολιτική της περιοχή είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τσέχικης Δημοκρατίας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η περιοχή κατοικείτε από την παλαιολιθική εποχή, όμως η ιστορία της πόλης ξεκινά γύρω το 200 μ.Χ. όταν εγκαθίστανται εδώ Κελτικά φύλα, τα οποία εκδιώκονται από τους Σλάβους τον 4ο αιώνα π.Χ. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη σλαβική λέξη "práh", που σημαίνει "πέρασμα ποταμού" και αναφέρεται σε ένα σημείο διέλευσης του ποταμού Μολδάβα.

 

Η "Χρυσή Πόλη", όπως συχνά καλείται η Πράγα, φτάνει το απόγειο της ακμής της τον 14ο αιώνα όταν για 200 χρόνια υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους της κεντρικής Ευρώπης. Στη νεότερη ιστορία της, η Πράγα έζησε την Κομμουνιστική εποχή που ολοκληρώθηκε με τη βελούδινη επανάσταση το 1989, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Τα τελευταίες δεκαετίες, η πόλη βιώνει εκρηκτική ανάπτυξη και σήμερα αποτελεί ένα σημαντικότατο οικονομικό, πολιτικό, και επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ξεχωρίζει για τη συνεχώς αυξανόμενη ποιότητα ζωής που προσφέρει, ενώ παραδοσιακά θεωρείται ένα από τα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, το αποτύπωμα της πόλης σε αυτόν τον τομέα, αντικατοπτρίζεται στα πολυάριθμα φεστιβάλ, την κινηματογραφική της παραγωγή, τους συναυλιακούς χώρους και τις αίθουσες τέχνης.

 

Η Πράγα είχε την τύχη να μείνει σχεδόν άθιχτη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Έτσι, η πολυποίκιλη αρχιτεκτονική, τα αξιοθέατα και το ιστορικό κέντρο που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, την κάνουν σήμερα ένα διαμάντι βγαλμένο από το παρελθόν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις σύγχρονες συγκοινωνιακές και τουριστικές της υποδομές την ανάγουν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης με περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. 

Η Πράγα έχει ηπειρωτικό κλίμα, με αρκετά κρύους χειμώνες (η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι 0° C), ηλιόλουστα και ζεστά καλοκαίρια (η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι + 19°C). Η ιδανικότερη εποχή για να ταξιδέψετε στη Πράγα είναι στα τέλη άνοιξης (Απρίλιος ή Μάιος) και Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι τους χειμώνες η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από το μηδέν, πράγμα που την καθιστά ιδανικό προορισμό και τους χειμερινούς μήνες.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου