Κεντρική Ευρώπη > Άμστερνταμ > Εθνικό Μουσείο Ολλανδίας «Ρέικσμουζεουμ»

Εθνικό Μουσείο Ολλανδίας «Ρέικσμουζεουμ» Άμστερνταμ

Rijksmuseum

Το Ρέικσμουζεουμ (Εθνικό Μουσείο) είναι το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας και το 2013 πέτυχε νέο ρεκόρ επεκτασιμότητας με 2.2 εκατομμύρια επισκέπτες. Ιδρύθηκε το 1800 στην Χάγη και μετακόμισε το 1808 στο Άμστερνταμ όπου και αρχικά στεγάζονταν στο Βασιλικό Παλάτι επί της πλατείας Νταμ. Στην παρούσα τοποθεσία στεγάζετε από το 1885 ενώ ο αρχιτέκτονας (Pierre Cuypers) είναι ο ίδιος που σχεδίασε και τον επιβλητικό Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Άμστερνταμ (Centraal Station).

Το Εθνικό Μουσείο Ολλανδίας είναι αφιερωμένο στα έργα τέχνης, στα αντικείμενα και στην ιστορία με πολλά εκθέματα από αντικείμενα των αποικιών, αναπαράσταση των αποικιακών πλοίων και κυρίως την τέχνη της εποχής. Πιο συγκεκριμένα το μουσείο παρουσιάζει περίπου 8.000 ιστορικά εκθέματα και έργα τέχνης από μια συλλογή που περιλαμβάνει πάνω από 1 εκατομμύριο εκθέματα από το 1200 έως και το 2000. Το πιο σημαντικά εκθέματα είναι αναμφίβολα οι πίνακες των σημαντικότερων Ολλανδών καλλιτεχνών (κυρίως της Χρυσής Εποχής της Ολλανδίας κατά των 17ο αιώνα) όπως το "The Night Watch" (Η Νυχτερινή Περίπολος) του Ρέμπραντ και το "The Milkmaid" (Η Γαλατού) του Γιοχάνες Βερμέερ.

Πρόσβαση

Από τη στάση Hobbemastraat, από την οποία διέρχονται οι γραμμές του τραμ με νούμερα 2 και 5 και γραμμές λεωφορείων 145, 170, 172, 197, 358, N70, N97.

Ιστοσελίδαhttp://www.rijksmuseum.nl/

crazymech

Το αμέσως επόμενο μουσείο που θεωρώ ότι πρέπει να επισκεφτεί κανείς μετά το μουσείο του Βαν Γκογκ. Φροντίστε να έχετε χρόνο γιατί είναι αρκετά μεγάλο και έχει πολλά εκθέματα.

08/12/2021

Απάντηση

crazymech

Το Rijksmuseum κρατάει τα σκήπτρα του μεγαλύτερου μουσείου στην Ολλανδία και οι επισκέπτες έχουν ακόμη την ευκαιρία να θαυμάσουν μερικά από τα κορυφαία ολλανδικά αριστουργήματα από τους Βερμέερ και Ρέμπραντ!!

08/12/2021

Απάντηση

pescadito

1) Πολύ μεγάλη ουρά ρε συ crazymech. 2) Επειδή πέρασε αρκετός καιρός από τότε που πήγα δεν θυμάμαι αν το κασετοφωνάκι ξενάγησης είχε επιλογή ελληνικών... (νομίζω πως όχι) 3) Πραγματικά ενδιαφέρον μουσείο... και ακόμα πιο ενδιαφέρον ο πίνακας του Ρέμπραντ που όταν τον είδα έκανα ίσα με 2-3 βήματα πίσω.

08/12/2021

Απάντηση

jimdim

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μπορείς να βρεθείς μέσα στον πίνακα αν κατηφορίσεις στην ομώνυμη πλατεία!

08/12/2021

crazymech

1)Θυμάσαι που είχα φάει όλη τη μέρα για να δω αυτό το μουσείο...αλλά άξιζε πραγματικά!!!

08/12/2021

Απάντηση

CortoMaltese

Εμένα μου άρεσε πολύ το εθνικό μουσείο. Ειδικά όταν είδα τον πίνακα nightwatch του Rembrandt είχα μείνει. Πολύ εντυπωσιάστηκα επίσης και από τη συλλογή του Vermeer.

08/12/2021

Απάντηση

crazymech

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Rembrandt είναι το nightwatch.Και έχει γίνει και ταινία. Απεικονίζει μια παρέα από πολιτοφύλακες έτοιμους για δράση. Τα πρόσωπα κάποιων είναι καθαρά, ενώ κάποιων άλλων μοιάζουν συνωμοτικά. Το έργο έχει ένα περιπετειώδες παρελθόν, καθώς έχει δεχθεί επίθεση δύο φορές και έχει επιδιορθωθεί. Οι φήμες λένε ότι το έργο κρύβει «κλειδιά» για την εύρεση του δολοφόνου ενός αριστοκράτη, μια υπόθεση που είχε συνταράξει το Αμστερνταμ εκείνη την εποχή.Ο Vermeer είναι σταθερή αξία.

08/12/2021

Απάντηση

crazymech

Αμστερνταμ / Ευρηματικός Marcel Wanders The Stedelijk Museum Amsterdam O Ολλανδός Marcel Wanders θεωρείται σήμερα από τους σημαντικότερους εν ενεργεία designers με δημιουργική και πρωτοποριακή σκέψη και αναγνωρισιμότητα που θα ζήλευαν αρκετοί συνάδελφοί του. Η Ingeborg de Roode, επιμελήτρια της έκθεσης «Marcel Wanders: Pinned Up at the Stedelijk», σημειώνει: «Λίγοι σχεδιαστές συνδυάζουν τόσο πολλά ταλέντα. Ηρθε λοιπόν η στιγμή, έπειτα από 25 χρόνια επαγγελματικής διαδρομής και όντας στο ζενίθ της καριέρας του, για μια έκθεση όπου θα αναλύονται διεξοδικά το έργο του και ο τρόπος που προσεγγίζει τα υλικά και τις φόρμες». > Εως 15 Ιουνίου, www.stedelijk.nl

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας