Ελλάδα > Αστυπάλαια

Αστυπάλαια

(Πληθυσμός: 1334)

Η Αστυπάλαια, η “πεταλούδα του Αιγαίου” όπως αλλιώς ονομάζεται εξαιτίας του σχήματος της, είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Οι Αρχαίοι την ονόμαζαν “Τράπεζα των Θεών” εξαιτίας της αφθονίας των λουλουδιών, των καρπών και του πλήθους θηραμάτων που υπήρχαν στο νησί. Το νησί περιβάλλεται από πολλές μικρές νησίδες, ενώ και το ίδιο αποτελείται από δύο τμήματα ξηράς ενωμένα με έναν ισθμό. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, η οποία λέγεται ότι είναι η ομορφότερα πρωτεύουσα νησιού του Αιγαίου. Η Αστυπάλαια, δηλαδή η “Παλιά Πόλη”, είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία και παράδοση, ενώ διαθέτει και πολλές εκκλησίες, μ’ αυτή της Παναγίας της Πορταΐτισσας να ξεχωρίζει. Τα δρομολόγια για την Αστυπάλαια διαρκούν περίπου 12 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το νησί διαθέτει και αεροδρόμιο στην περιοχή της

photo:Asiomou / CC BY-SA 4.0
Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

Κλίμα Αστυπάλαια

Οι ψηλοί βράχοι χαρακτηρίζουν το ανάγλυφο του νησιού, ενώ το ψηλότερο σημείο του ορίζεται από την κορυφή βάρδια στα 482 μέτρα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται περίπου στους 20 βαθμούς Κελσίου. Ο ψυχρότερος μήνας του χρόνου στην Αστυπάλαια είναι ο Φεβρουάριος με θερμοκρασίες κοντά στους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ θερμότερος καταγράφεται ο Ιούλιος με μέση θερμοκρασία γύρω στους 32 βαθμούς.

 

Τα καλοκαιρινά μελτέμια αποτελούν δεδομένο παράγοντα δροσιάς για το νησί που ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα αλλά πολιτισμικά είναι πολύ κοντά στα Κυκλαδονήσια. 

Αξιοθέατα Αστυπάλαια

Τύποι Αξιοθεάτου