Ελλάδα > Αστυπάλαια > Αστυπάλαια Παραλίες

Αστυπάλαια Παραλίες Αστυπάλαια

Αστυπάλαια παραλίες στην “πεταλούδα του Αιγαίου”

Η Αστυπάλαια είναι ένα πανέμορφο νησί του Αιγαίου που διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα, η όψη του όμως θυμίζει Κυκλάδες. Αυτό δικαιολογείται από την εγγύτητά του στο νησιωτικό σύμπλεγμα του κεντρικού Αιγαίου και πιστοποιείται από τη Χώρα της Αστυπάλαιας που όντας επιβλητικά χτισμένη γύρω από το κάστρο, ξεχωρίζει για τα κατάλευκα σπίτια με τα μπλε παράθυρα, τα γραφικά καλντερίμια, τους γαλάζιους τρούλους στις εκκλησίες και τους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους.

Επιπλέον, φιλοξενεί η Αστυπάλαια παραλίες που από μόνες τους αποτελούν  μοναδικά αξιοθέατα. Εδράζουν την ομορφιά τους στο έντονο ανάγλυφο του νησιού και στην πολυδιάστατη όψη των ακτών. Η Αστυπάλαια, που αναφέρεται και ως “πεταλούδα του Αιγαίου” λόγω του ιδιαίτερου σχήματός της που στο κέντρο στενεύει εξαιρετικά, διαθέτει ακτογραμμή που αγγίζει τα 110 χλμ., ενώ περιτριγυρίζεται από αρκετά μικρότερα νησάκια και βραχονησίδες. Οι δαιδαλώδεις ακτές του νησιού δημιουργούν απάνεμους όρμους, φυσικά λιμανάκια και βραχώδεις σχηματισμούς που φιλοξενούν πολλές και ιδιαίτερα όμορφες ακρογιαλιές. Υπάρχουν λοιπόν, στην Αστυπάλαια παραλίες που μαγεύουν ακόμα και τον πιο πολυταξιδεμένο ή απαιτητικό επισκέπτη.

 

Πώς είναι στην Αστυπάλαια οι παραλίες;

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας βρίσκονται διασκορπισμένες σχεδόν σε όλη την περίμετρο του νησιού. Ο μεγαλύτερος αριθμός συναντάται στο δυτικό τμήμα του νησιού, αλλά και στην κεντρική περιοχή όπου βρίσκεται η στενή αμμουδερή λωρίδα 100 μέτρων που ενώνει το “Μέσα Νησί” στα δυτικά και το “Έξω Νησί” στα ανατολικά. Το Έξω Νησί, πέραν της κεντρικής περιοχής του αεροδρομίου η οποία διαθέτει και μια σειρά από δημοφιλής παραλίες, είναι δυσπρόσιτη, έχει κυρίως βραχώδεις ακτές, ενώ σε μερικούς μικρούς όρμους φιλοξενεί μικρές και επί το πλείστον ερημικές παραλίες.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό στις παραλίες της Αστυπάλαιας είναι το φυσικό κάλλος και η ποικιλομορφία. Πολλές παραλίες καλύπτονται από βότσαλα, ενώ άλλες είναι αμμουδερές, ή περιλαμβάνουν ένα μείγμα από βότσαλα και άμμο. Άλλες πάλι, περιβάλλονται από βράχους και ξεχωρίζουν για την άγρια ομορφιά τους. Τα πεντακάθαρα νερά τους λαμβάνουν μαγευτικούς χρωματισμούς αντανακλώντας το γαλάζιο του ουρανού, το καφέ της πέτρας και το πράσινο της χαμηλής βλάστησης που καλύπτει τους λόφους και τις πλαγιές του νησιού. Αρκετές βαθαίνουν απότομα, δε λείπουν όμως και αυτές που είναι ρηχές, προσφέρουν φυσική σκιά από αρμυρίκια που βρίσκονται στην ακρογιαλιά και είναι φιλικές για οικογένειες με παιδιά.

Οι περισσότερες παραλίες στην Αστυπάλαια δεν είναι οργανωμένες, γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας το δικό σας εξοπλισμό με ομπρέλα, ψάθες ή καρεκλάκια. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες παραλίες με beach bar ή καντίνες που διαχειρίζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες στο γιαλό, προσφέροντας ταυτόχρονα επιλογές καφέ, φαγητού ή ποτού. Από την άλλη, οι παραλίες κοντά στη Χώρα του νησιού, όπως και αυτές στον οικισμό Ακρωτήρι, δίπλα στο αεροδρόμιο, ξεχωρίζουν για τα ταβερνάκια με το καλό φαγητό που βρίσκονται δίπλα η σε απόσταση αναπνοής από την ακρογιαλιά.

 

Αστυπάλαια παραλίες που προσεγγίζονται δια θαλάσσης

Η δαιδαλώδης ακτογραμμή της Αστυπάλαιας φιλοξενεί μια σειρά από δυσπρόσιτες μέσω του οδικού δικτύου παραλίες. Αυτές μαζί με τις απομονωμένες και ενίοτε ερημικές ακρογιαλιές που κοσμούν τα νησάκια που περιβάλουν την Αστυπάλαια, διαθέτουν μια μοναδική αύρα. Αποτελούν παράλιες εξωτικές που χαρίζουν μαγευτικές εικόνες, ηρεμούν το μυαλό, αλλά και δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου.

Την καλοκαιρινή περίοδο καραβάκια πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές με αφετηρία τον Πέρα Γιαλό (επίνειο της Χώρας) και τη Μαλτεζάνα στον οικισμό Ανάληψη. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να προσεγγίσουν στην Αστυπάλαια παραλίες δυσπρόσιτες  όπως τα Καμινάκια, οι Βάτσες και ο Άγιος Ιωάννης, αλλά και να βουτήξουν στα καταγάλανα νερά  σε ακρογιαλιές των κοντινών νησίδων Κουτσομύτη και Κουνούπες.

εικόνα του χρήστη fotiniarz

fotiniarz

Παρθένες παραλίες ξεχωριστής ομορφιάς. Ξεχωρίζω τις Κουνουπες, τα Καμινάκια και το Μπλε Λιμανάκι! Η μετακίνηση είναι εύκολη με ένα τζιπ 4x4

15/04/2023

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας