Ελλάδα > Αστυπάλαια > Εκκλησίες και Μοναστήρια της Αστυπάλαιας

Εκκλησίες και Μοναστήρια της Αστυπάλαιας Αστυπάλαια

Η Παναγία η Πορταΐτισσα με το πανέμορφο καμπαναριό της είναι μια από τις ομορφότερες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ενετικού κάστρου των Γκουερίνι στη θέση Ροδιά. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Άνθιμο στα μέσα του 18ου αι. Η εκκλησία ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι της, ντυμένο με φύλλα χρυσού, μοναδικό στο είδος του. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας έχει αποτυπωθεί μόνη της πάνω στο ξύλο και ότι είναι ίδια μ΄αυτή της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Δίπλα στην εκκλησία, βρίσκεται και το εκκλησιαστικό μουσείο της Αστυπάλαιας, με μια μικρή συλλογή από παλιές και σπάνιες εικόνες.

Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας στη Χώρα είναι εντεταγμένη σ’ ένα συγκρότημα πέντε εκκλησιών οι οποίες, με φόντο τη θάλασσα δημιουργούν μια ξεχωριστή εικόνα.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας είναι κτισμένο μέσα σε ένα κοίλωμα πλαγιάς. Μέρος της εκκλησίας βρίσκεται μέσα σε σπηλιά, κτισμένο με αρχιτεκτονική βυζαντινού ρυθμού.

Το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Μακρύ είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο απότομες πλαγιές, με θέα τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα και Οφιδούσα. Κάτω από το μοναστήρι υπάρχουν περιβόλια και πηγές με γάργαρα νερά.

Τον Αύγουστο, γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού στην Παναγιά την Πορταϊτισσα (14-16 Αυγούστου). Καλεσμένοι είναι όλοι οι επισκέπτες του νησιού οι οποίοι γεύονται το γεμιστό αρνάκι που κατά παράδοση μαγειρεύεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, παίρνουν μέρος στα “Κουκάνια” με αγώνες κολύμβησης και γιαουρτοπόλεμο, και κυνηγούν τον “πετεινό”, ένα ομοίωμα κόκορα τοποθετημένο πάνω σε μια κολόνα. Η κολόνα είναι αλειμμένη με γράσο και νικητής είναι εκείνος που θα σκαρφαλώσει πιο γρήγορα και θα πιάσει τον “πετεινό”.

Αφήστε στο σχολιό σας